Miloš Forman

Datum narození: 18. 2. 1932
Datum úmrtí: 13. 4. 2018
Místo narození: Čáslav
Profese: režisér, scenárista, herec
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Režisér a scenárista Miloš Forman dobyl Hollywood. Jeho drama Přelet nad kukaččím hnízdem získalo pět Oscarů a životopisný snímek Amadeus neuvěřitelných osm.

Miloš Forman, původním jménem Jan Tomáš Forman, se narodil provozní hotelu Anně Formanové a učiteli Rudolfu Formanovi. Jeho pravým otcem byl ale architekt židovského původu Otto Kohn, což se Miloš Forman dozvěděl až po válce, kterou jeho rodiče nepřežili. Vyrůstal v domově mládeže a v poděbradské internátní škole, kde se setkal s prvním českým prezidentem Václavem Havlem a se svým budoucím spolupracovníkem, režisérem Ivanem Passerem.

MILOŠ FORMAN - ROZHOVOR PRO REFLEX 

Během studií na pražské FAMU působil v divadle, zahrál si několik vedlejších rolí ve filmu a spolupracoval jako pomocný režisér s Alfrédem Radokem. S vlastními filmy Konkurs a Černý Petr Miloš Forman debutoval v roce 1963.

O čtyři roky později dostal povolení vycestovat do Spojených států, kde měl natočit svůj první americký film. V USA Miloš Forman nakonec zůstal. Snímek se jmenoval Taking Off a zazářila v něm mimo jiné i nesmrtelná drsňačka Tina Turner. Získal s ním cenu poroty na festivalu v Cannes, komerčně ale neuspěl. Kvůli tomu často živořil jen s dolarem na den.

Pak přišel rok 1967 a s ním první nominace na Oscara za hořko-sladkou komedii Hoří, má panenko. Čas na zlatou sošku dozrál až o sedm let později. Drama Přelet nad kukaččím hnízdem jich získalo hned pět, včetně ceny za režii a nejlepší film.

Následoval muzikál Vlasy a drama Ragtime nebo Amadeus, kterému vtiskl harmonickou atmosféru i přítel a dvorní kameraman Miloše Formana Miroslav Ondříček. S životopisným snímkem Amadeus Miloš Forman Oscary přímo ovládl. Ze třinácti nominací jich proměnil hned osm.

Úspěch zaznamenal i biografický velkofilm o prvním pornografickém vydavateli Lid versus Larry Flynt nebo komediální drama Muž na měsíciJimem Carreym v hlavní roli neúspěšného komika Andyho Kaufmana. Své diváky si našel i snímek Goyovy přízraky.

Kromě Oscarů má Miloš Forman na svém kontě i tři Zlaté glóby, britskou cenu BAFTA, francouzského Césara, hlavní ceny z filmových festivalů v Locarnu, v Berlíně nebo v Itálii.

V roce 2013 Miloš Forman získal od Sdružení amerických režisérů prestižní cenu za celoživotní dílo. Stejně je označen i Český lev z roku 1997, cena z festivalů v americkém Palm Springs, v Curychu a Lyonu. Francie ho honorovala důstojníkem Řádu umění a literatury. Krom toho dostal i titul profesor filmu a své zkušenosti předával na Columbijské univerzitě.

V roce 1996 po Miloši Formanovi pojmenovali planetku objevenou v ondřejovské observatoři.

O MILOŠI FORMANOVI ČTĚTE ZDE>>

Při tvorbě snímku Štěňata z roku 1957 se s Milošem Formanem seznámila herečka Jana Brejchová. Vzali se o rok později. Manželství se však roku 1962 rozpadlo.

S druhou manželkou, zpěvačkou Věrou Křesadlovou, se dali dohromady díky Konkursu. Vychovali dvojčata Matěje a Petra, s nímž Miloš Forman zrežíroval jazzovou operu Dobře placená procházka.

S poslední manželkou, spisovatelkou a bývalou modelkou Martinou Zbořilovou, někdejší milenkou Karla Gotta, se Miloš Forman oženil v roce 1999. Měli spolu dvojčata Andyho a Jima.

Miloš Forman zemřel 13. dubna 2018. Bylo mu 86 let. 

 

Články o celebritě

Olga Menzelová: Překvapivá proměna! Olga Menzelová: Překvapivá proměna! Olga Menzelová (45), průkopnice polyamorie mezi českými celebritami, je ženou plnou překvapení. Na N... číst článek
Adamczyk po konci ve StarDance a odchodu z Vinohrad: Konec strachu o práci! Stane se Formanem Adamczyk po konci ve StarDance a odchodu z Vinohrad: Konec strachu o práci! Stane se Formanem Bude z něho oscarový režisér Miloš Forman (†86)! Po vypadnutí ze StarDance a odchodu z Divadla na Vi... číst článek
Největší filmový obraz za miliony je v Liberci: Poznáte všech 500 postav a 243 filmů? Největší filmový obraz za miliony je v Liberci: Poznáte všech 500 postav a 243 filmů? Dva výstřední malíři z Liberce, Václav Kovář (41) a Adam Windsor (37), se rozhodli vytvořit ojediněl... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Biser Arichtev
Biser Arichtev
zobrazit profil Michal Blaško
Michal Blaško
zobrazit profil Jakub Zindulka
Jakub Zindulka
zobrazit profil Jan Menšík
Jan Menšík
zobrazit profil Ben Falcone
Ben Falcone
zobrazit profil Zdeněk Troška
Zdeněk Troška
zobrazit profil Emir Kusturica
Emir Kusturica