Jana Bobošíková

Datum narození: 29. 8. 1964
Místo narození: Praha
Profese: politička, moderátorka, redaktorka
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Jana Bobošíková byla od července 2004 pět let poslankyní EP. Neúspěšně kandidovala na prezidentku ČR. Objevila se v časopisu Playboy.

Vystudovala VŠE v Praze. Ještě během postgraduálního studia na vysoké škole si Jana Bobošíková rok přivydělávala jako uklízečka. Posléze pracovala v České televizi, Hospodářských novinách, Českém rozhlasu, v rádiu Frekvence 1 a na TV Nova.

Jana Bobošíková byla 15 dní šéfkou v ČT

Do povědomí české veřejnosti se Jana Bobošíková dostala díky krizi v ČT na přelomu let 2000 a 2001, kdy se postavila proti redaktorům stávkujícím kvůli ovlivňování vysílání ze strany politiků a stala se na dva týdny ředitelkou zpravodajství ČT (vysílání se posměšně říkalo Bobovize).

Neúspěšně se Jana Bobošíková snažila stát šéfkou Českého rozhlasu či usednout do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Její jediný - velmi kontroverzní úspěch na mediálním poli - bylo zmíněné šéfování zpravodajství ČT, které trvalo pouhých patnáct dní.

Bobošíková v časopise Playboy

V roce 2002 Jana Bobošíková poskytla rozhovor časopisu Playboy, který se týkal jejího života a především politické kariéry. V té slavila úspěch jen jednou, a to v roce 2004, kdy byla spolu s Vladimírem Železným zvolena do Evropského parlamentu za hnutí NEZÁVISLÍ. V EP setrvala pět let.

Pak Jana Bobošíková založila politické strany Suverenita či Hlavu vzhůru. Proslula tím, že kandidovala všude, kam se dalo - v roce 2008 na post prezidentky ČR za KSČM, (tu nakonec vzdala), o dva roky později do Sněmovny. Ani tehdy jí štěstí nepřálo.

Bobošíková si "zavařila" na řadu vtipů

V roce 2010 Jana Bobošíková za stranu Suverenita neúspěšně kandidovala na primátorku města Prahy, stejně jako opakovaně do Senátu. Během roku 2012 posbírala síly a v roce 2013 se rozhodla opět kandidovat na post prezidentky ČR - a opět jí štěstí nepřálo, ostatně jako i předčasných parlamentních volbách 2013, po pádu blády Petra Nečase. Tehdy to bylo za stranu Hlavu vzhůru.

Snaha Jany Bobošíkové dostat se kamkoli vyústila v to, že se o ní po internetu začaly šířit vtipy. Např. po ZOH v Soči 2014, že zabojuje o pozici trenérky národního hokejového mužstva. Nebo že bude chtít být premiérkou či prezidentkou Ukrajiny.

Lidické ženy "vyhnala" z ČSBS

V roce 2015 byla Jana Bobošíková zvolena předsedkyní Lidické pobočky Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS), což přimělo některé členky k odchodu z organizace. Koncem roku 2019 založila Institut svobody a demokracie, který se jí stal berličkou k zajišťování aktivit v politice.

V parlamentních volbách 2021 se Jana Bobošíková stala lídryni uskupení Volný blok, a to v Praze. Zvolena nebyla.

O JANĚ BOBOŠÍKOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Jana Bobošíková se roku 1986 provdala za podnikatele Pavla Bobošíka. Vychovali dceru Janu a syna Pavla. Manžel političky zemřel 16. března 2022.

 

 

Články o celebritě

Exposlankyně Volfová „čmajzla“ zkratku ČSSD. Parazitismus, máme ochrannou známku, zuří Šmarda Exposlankyně Volfová „čmajzla“ zkratku ČSSD. Parazitismus, máme ochrannou známku, zuří Šmarda Zkratku ČSSD bude nyní místo sociálních demokratů, kteří v červnu na sjezdu změnili název na Sociáln... číst článek
Překvapení superdebaty Blesku: Kandidáti prozradili, koho sami volili na Hrad Překvapení superdebaty Blesku: Kandidáti prozradili, koho sami volili na Hrad V předvolební superdebatě Blesku padla i otázka, koho součastní kandidáti na prezidenta volili v pře... číst článek
„Pikantní“ souboje o Senát: Vystrčila vyzve žena z kauzy Čapí hnízdo. A návrat Špidly či Hudečka? „Pikantní“ souboje o Senát: Vystrčila vyzve žena z kauzy Čapí hnízdo. A návrat Špidly či Hudečka? Zřejmě nejpikantnější souboj letošních voleb do Senátu nabídne Jihlava, kde se v obvodu č. 52 střetn... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Tomáš Helebrant
Tomáš Helebrant
zobrazit profil Petr Hlubuček
Petr Hlubuček
zobrazit profil Margaret Thatcher
Margaret Thatcher
zobrazit profil Andrea Babišová
Andrea Babišová
zobrazit profil Tomáš Macura
Tomáš Macura
zobrazit profil Jaroslava Puntová
Jaroslava Puntová
zobrazit profil Pavel Bělobrádek
Pavel Bělobrádek