Roman Janoušek

Datum narození: 3. 7. 1968
Přezdívka: Mazánek
Místo narození: Praha
Profese: miliardář, lobbista
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Roman Janoušek se z číšníka stal miliardářem a lobbistou, známým svými kontakty ve vysoké politice. Trest dostal za vážnou dopraní nehodu.

Po dokončení gymnázia pracoval Roman Janoušek jako číšník. V 90. letech 20. století začal studovat práva na Univerzitě Karlově a v roce 2003 získal titul JUDr. Posléze se ukázalo, že na fakultě chybí jeho diplomová práce. Tu prý měly zničit povodně v roce 2002.

O ROMANU JANOUŠKOVI ČTĚTE ZDE>>

Janoušek se stal jedním z kmotrů ODS

V 90. letech 20. století Roman Janoušek začal také s podnikáním. To se ze nejprve točilo kolem pražského paláce Blaník, kde se seznámil s budoucím pražským primátorem Pavlem Bémem. Díky této známosti se tak brzy stal jedním z kmotrů ODS.

Sám Roman Janoušek se často označoval za "politického podnikatele". Nelze se tak divit, že velká část jeho podnikatelských aktivit byla spojená se státními zakázkami. Stejně tak nikoho nepřekvapí, že se v souvislosti s nimi často mluvilo o korupci.

Janouškovy problémy s policií

Jméno Romana Janouška se poprvé začalo propírat v souvislosti s VZP. Ta totiž dlouhodobě posílala stamiliony na účty firem, které s ním byly spojeny. Týká se to i předražené výroby časopisu pro VZP, na níž se podílel i publicista a pozdější ministr vnitra Radek John.

Právní tahanice se Romanu Janouškovi nevyhýbají ani v zahraničí. Ve Švýcarsku musí vysvětlovat původ peněz několika svých firem. Tamní policie jim totiž pro podezření z praní špinavých peněz obstavila několik účtů, na kterých mělo být až 120 milionů švýcarských franků (dvě miliardy Kč). K penězům navíc měli mít přístup i někteří úředníci Pražského magistrátu.

Opilý Janoušek srazil a zranil řidičku

Další velkou finanční kauzou, spojovanou s Romanem Janouškem, byla aféra kolem multifunkční karty Opencard. Několik auditů ukázalo, že dopravní podnik na ní nevydělává. To ale neplatilo pro přibližně osm firem, které byly pravděpodobně Romana Janouška.

I přes táhlá a nekonečná policejní vyšetřování podezřelých obchodů byl nakonec Roman Janoušek potrestán úplně jiný zločin. V roce 2012 se svým luxusním vozem Porsche způsobil v opilosti dopravní nehodu, od níž chtěl ujet. Když se ho pokusila zastavit řidička nabouraného auta, srazil ji a vážně zranil. 

Janoušek byl propuštěn z vězení

Na jaře roku 2014 soud lobbistovi vyměřil tři roky vězení a zákaz řízení na pět let. Odvolací instance mu v září téhož roku trest zpřísnila na 4,5 roku. V červenci 2015 Nejvyšší soud nevyhověl dovolání ani Romana Janouška, ani státního zástupce.

Od té doby se Roman Janoušek pod záminkou špatného zdravotního stavu snažil vězení vyhnout, a to jak odkladem nástupu trestu, tak i přerušením jeho výkonu. V červenci 2021 Krajský soud v Brně vydal příkaz k jeho předvedení do vězení.

V prosinci 2022 byl Roman Janoušek z výkonu trestu podmíněně propuštěn.

V únoru 2023 Vrchní soud v Praze Romana Janouška a další čtyři osoby pravomocně zprostil obžaloby v kauze úhrad pro společnost Chambon. Zamítl odvolání státního zástupce, podle nějž pětice podvodně vylákala od zdravotních pojišťoven přes 239 milionů korun a dalších 77 milionů korun se získat snažila.

 

 

 

Články o celebritě

Další dobrá zpráva pro Janouška: Propuštěného lobbistu osvobodil soud pravomocně i v jiné kauze Další dobrá zpráva pro Janouška: Propuštěného lobbistu osvobodil soud pravomocně i v jiné kauze Osvobození podnikatele a lobbisty Romana Janouška a dalších čtyř lidí v kauze úhrad pro společnost C... číst článek
Janouška propustil soud předčasně z vězení! „Za chyby se platí, snad jsem zaplatil dost,“ říká lobbista Janouška propustil soud předčasně z vězení! „Za chyby se platí, snad jsem zaplatil dost,“ říká lobbista Soud dnes předčasně propustil na svobodu lobbistu Romana Janouška. Informaci ČTK potvrdil mluvčí pra... číst článek
Lobbista Janoušek to zase zkouší: Podal stížnosti na zamítnutí žádosti o podmíněné propuštění Lobbista Janoušek to zase zkouší: Podal stížnosti na zamítnutí žádosti o podmíněné propuštění Podnikatel Roman Janoušek podal stížnost proti usnesení, kterým soud v úterý zamítl jeho žádost o po... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Eduard Krečmar
Eduard Krečmar
zobrazit profil Robert Bárta
Robert Bárta
zobrazit profil Johan Kolínský
Johan Kolínský
zobrazit profil Tomáš Koubek
Tomáš Koubek
zobrazit profil Michal Klenecký
Michal Klenecký
zobrazit profil Michael Schumacher
Michael Schumacher
zobrazit profil René Přibil
René Přibil