Soňa Kodetová

Soňa Kodetová

Datum narození: 8. 4. 1945
Místo narození: Bratislava, Slovensko
Profese: manažerka, politička, spisovatelka
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Manželka slavného herce Soňa Kodetová se angažuje v politice za ODS a podporuje celoživotní vzdělávání.

Narodila se v Bratislavě, ale brzy se přestěhovala do Žiliny. Soňa Kodetová hodně kreslila a měla jisté výtvarnické ambice, takže když dokončila střední školu a přijela s rodiči přes svou nevoli do Prahy, dostudovala zde grafickou nástavbu. Dnes tohoto stěhování však nelituje. V té době si ji podle jejích slov přátelé „vzali do parády“ a ona definitivně ztratila slovenský přízvuk a zapadla mezi Čechy. Od roku 1963 do roku 1969 potom pracovala jako grafička pro Československou televizi – TV Praha, kde například ručně kreslila titulky k různým televizním inscenacím, což podle jejího vyjádření bylo „šílené“.

Na přelomu let 1967 a 1968 se seznámila s Jiřím Kodetem a v roce 1969 se vzali (Soňa později prozradila, že život s ním nebyl vůbec jednoduchý). Celá rodina tehdy Soně Kodetové emigrovala do Švýcarska, kde si její otec zařídil lékařskou praxi a ona kvůli manželovi zůstala v Československu. Rozhodnutí zůstat tenkrát nebylo definitivní, podle jejích slov ji však později už Jiří Kodet „nepustil“ a ona tu s ním nakonec ráda zůstala. Následující roky strávila jako žena v domácnosti, z tohoto manželství má dvě děti – dceru Barboru Kodetovou, herečku, a syna Iana Kodeta, který je hudebník.

V roce 1989 v Praze spoluzakládala Občanské fórum a tím také začala její politická kariéra, protože byla zvolena do zastupitelstva MČ Praha 12. O tři roky později vstoupila do ODS a v následujících dvaceti letech byla do zastupitelstva MČ Praha 12 volena nepřetržitě. V letech 1995 – 2000 pracovala dokonce jako oblastní manažerka ODS pro Prahu 12. Když v roce 2005 Jiří Kodet zemřel, začala Soňa opět studovat, a to právo, ekonomii, politologii a veřejnou správu na liberálně konzervativní akademii CEVRO.

Od roku 1995 až do současnosti spolupracuje s médii a píše články do novin. Má na kontě dvě knihy o svém slavném manželovi – Jiří Kodet o sobě z roku 2006 a Jiří Kodet: ty a já na miskách vah z roku 2012. V letech 1998 – 2010 byla poradkyní poslanců v oblastech kultury, školství a neziskového sektoru. V letech 2008 – 2010 působila v poradním sboru primátora Prahy pro oblast kulturní a grantové politiky. V letech 2010 – 2012 zase působila jako předsedkyně komise pro místní rozvoj Cholupic a Točné MČ Praha 12. Od roku 2005 do roku 2009 pracovala jako vedoucí oddělení marketingu a PR nadačního fondu Plaváček. V roce 2008 založila odborový svaz Klub 3. tisíciletí pro celoživotní vzdělávání a po další dva roky pracovala jako jeho předsedkyně.

 

Další Politici

zobrazit profil Margaret Thatcher
Margaret Thatcher
zobrazit profil Josef Nerušil
Josef Nerušil
zobrazit profil Bill Clinton
Bill Clinton
zobrazit profil Miloslav Rozner
Miloslav Rozner
zobrazit profil Jan Pijáček
Jan Pijáček
zobrazit profil Ondřej Šimetka
Ondřej Šimetka
zobrazit profil Jaroslav Palas
Jaroslav Palas
zobrazit profil Pavel Hodáč
Pavel Hodáč