Dominique Strauss-Khan

Datum narození: 25. 4. 1949
Místo narození: Neuilly-sur-Seine
Profese: bývalý šéf MMF
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Dominique Strauss-Khan je bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu, jehož kariéru ukončilo nařčení ze znásilnění pokojské Nafissaty Diallo.

Tento francouzský ekonom zastával v letech 1991 – 1993 post ministra průmyslu a zahraničního obchodu. Později se stal francouzským ministrem financí a šéfem Mezinárodního měnového fondu. V roce 2006 se snažil získat prezidentskou nominaci, ale nepodařilo se mu to. V posledních letech aktivně vystupoval proti pozici nestabilního amerického dolaru a to hlavně kvůli mezinárodnímu obchodu. Nic z toho mu ale nepřineslo takovou popularitu, jaké aféry, jimž musel čelit. Dominique Strauss-Khan byl např. obviněn z padělání dokumentů ve snaze finančně si polepšit. A celý svět si ho pamatuje kvůli sexuální aféře v roce 2011.

Byl tehdy zatčen a obviněn ze sexuálního obtěžování Nafissaty Diallo, pokojské v hotelu, kde byl ubytován. Ještě téhož roku na post šéfa MMF rezignoval a prohlásil, že se jednalo diskreditaci ze strany Nicolase Sarkozyho. S pokojskou vše nakonec vyrovnal mimosoudně finanční kompenzací. O rok později byl vystaven dalším obviněním v souvislosti s kuplířstvím a skupinovým znásilněním prostitutek v jednom z francouzských hotelů (byla mezi nimi i známá bosenská prostitutka Irma Nici). Obvinění bylo staženo poté, co jedna ze společnic náhle změnila svou výpověď. Média později spekulovala o údajné finanční částce, kterou tato společnice mohla obdržet. Jeho aféry mu zničily politický i osobní život.

 

Další Politici

zobrazit profil Jozef Regec
Jozef Regec
zobrazit profil Radim Babinec
Radim Babinec
zobrazit profil Lukáš Mareš
Lukáš Mareš
zobrazit profil Daniel Kůs
Daniel Kůs
zobrazit profil Pavla Pivoňka Vaňková
Pavla Pivoňka Vaňková
zobrazit profil Alexander Dubček
Alexander Dubček
zobrazit profil Martin Tesařík
Martin Tesařík
zobrazit profil Jana Černochová
Jana Černochová