Jan Vetešník

Jan Vetešník

Datum narození: 5. 3. 1984
Místo narození: Praha
Váha: 75 kg
Výška: 183 cm
Profese: veslař
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Český veslař Jan Vetešník se dlouho drží na špici v rychlostních závodech. Spolu s dvojčetem Ondřejem Vetešníkem tvoří posádky lodí, které téměř pravidelně vozí z významných akcí medaile. Letní olympijské hry v Riu de Janeiru 2016 by bez nich snad ani nebyly myslitelné.

Jan Vetešník je spolu s bratrem Ondřejem Vetešníkem součástí posádky tzv. lehké čtyřky bez kormidelníka. Spolu s nimi v lodi rytmicky veslují Miroslav Vraštil a Jiří Kopáč.

Dvoukilometrovou vználenost po vodě jako střela létá Jan Vetešník i v jiných lodích a kategoriích. Už dlouho si bez něj nelze představit osmiveslici jeho klubu, Dukly Praha, která pravidelně závodí na Vltavě v primátorkách.

S bratrem Ondřejem Vetešníkem dosáhl Jan Vetešník už v roce 2005 na titul mistrů světa. Jeli spolu na dvojskifu. Obě dvojčata Česko reprezentovala i na olympiádě 2012 v Londýně, medaili však nepřivezla.

Ve světovém poháru před olympiádou v Riu de Janeiru v roce 2016 skončila lehká čtyřka bez kormidelníka šestá. Znamená to, že byla poslední ve finále a že se do něj probojovala. V případě, že se nezdaří semifinále, bere loď obvykle 7. místo. Ve finále B pak pak česká čtyřka lehké váhy obvykle vítězí. Medaile ale z významných závodů také vozí, ač pozornost bývá upřena na jiné rychlostní kategorie.

Ve finále londýnské olympiády se v roce 2012 česká lehká čtyřka neobjevila a nezměřila síly se svetovou elitou. Konkurence je totiž veliká. Největšími soupeři v této kategorii jsou si Velká Británie a Austrálie, pro Brity protinožci. V Londýně se na obě jejich lodě ještě dotahovaly USA.

Největším koníčkem Jana Vetešníka je rodina, má dvě děti. Z filmů si oblíbil Hanebné pancharty.

VŠE O LOH 2016 V RIO DE JANEIRU ČTĚTE ZDE



 

Další Sportovci

zobrazit profil Adéla Bruns Sýkorová
Adéla Bruns Sýkorová
zobrazit profil Veronika Zvařičová
Veronika Zvařičová
zobrazit profil Antoine Griezmann
Antoine Griezmann
zobrazit profil Lucie Hradecká
Lucie Hradecká
zobrazit profil Rocío  Oliva
Rocío Oliva
zobrazit profil Jaroslav Volf
Jaroslav Volf
zobrazit profil Adam Polášek
Adam Polášek