Jiří Orság

Jiří Orság

Datum narození: 5. 1. 1989
Místo narození: Znojmo
Váha: 125 kg
Výška: 181 cm
Profese: vzpěrač

Související celebrity

Životopis

Vzpěrač Jiří Orság je chlap jak hora. Má neuvěřitelnou sílu a neustále své tělo tímto směrem zdokonaluje. Nejraději má dřepy. Na kontě má řadu evropských medailí. Překonal aféru s dopingem a jeho výkony ho předurčily pro Letní olympijské hry v Riu de Janeiru 2016.

Znojemský rodák Jiří Orság bral soutěží v nejvyšíí váhové kategorii pro vzpěrače nad 105 kg. Zlato bral už na mistrovství Evropy v roce 2011. Diskvalifikovali mu totiž soupěře Dmitrije Lapikova.

Nadhoz je silnější disciplínou Jiřího Orsága než trh. Přesto získával cenné kovy i ve dvojboji. Bylo jich celkem pět a platilo to do roku 2013. Kvůli pozitivnímu dopingovému testu už Jiří Orság nesměl na mistrovství Evropy 2013 startovat.

Antidopingová kontrola, vzorek byk odebán mimo soutěže, zjistila v těle Jiřího Orsága látku, kterou ženy užívají proti rakovině prsu, tamoxifen. Podle antidopingového výboru lék pomáhá růstu svalstva.

Jiří Orság vyfasoval dvouletý distanc. Přesto nehodil vzpírání za hlavu a trénoval. Myslel totiž olympiádu v Riu de Janeiru 2016, na níž se také později kvalifikoval.

VŠE O LOH 2016 V RIO DE JANEIRU ČTĚTE ZDE

Rostoucí formu po návratu k vrcholovému sportu Jiří Orság potvrdil na evropském šampionátu 2016 v Norsku. V nadhozu bral bronz za 238 kg. Šlo o jeho šestou evropskou medaili. Ve dvojboji byl čtvrtý, protože výkon 184 kg v trhu na lepší umístění nestačil.

Na olympijských hrách 2012 v Londýně skončil Jiří Orság sedmý ve dvojboji. Soutěž tehdy opanovali favorité, tedy Íránci.

 

Další Sportovci

zobrazit profil Michael Krmenčík
Michael Krmenčík
zobrazit profil Ronda Rousey
Ronda Rousey
zobrazit profil Michal Smejkal
Michal Smejkal
zobrazit profil Dominik Suchý
Dominik Suchý
zobrazit profil Milan Gulaš
Milan Gulaš
zobrazit profil Arjen Robben
Arjen Robben
zobrazit profil Petra Hynčicová
Petra Hynčicová
zobrazit profil Tomáš Vaclík
Tomáš Vaclík