Pavel Kohout

Pavel Kohout

Datum narození: 20. 7. 1928
Místo narození: Praha
Profese: spisovatel, básník, dramatik
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Spisovatel Pavel Kohout, někdejší zapálený komunista, prošel proměnou až takovou, že stál u zrodu Charty 77 a totalitní režim ho poslal do nuceného exilu. Léta žil ve Vídni.

V počátcích své kariéry byl Pavel Kohout jedním z představitelů tzv. budovatelské poezie a patřil ke kulturním kádrům KSČ. Mj. vedl Soubor Julia Fučíka, působil coby kulturní atašé v Moskvě, šéfoval kulturní rubriku časopisu Čs. voják či byl členem Armádního uměleckého souboru Víta Nejedlého.

PAVEL KOHOUT - NAPSAL HRU O VRÁNOVÉ

Pavel Kohout proslul svým osobním přerodem ze zapáleného stalinisty, přes postupné vystřízlivění (roku 1968 jej zvolili předsedou KSČ v pražské pobočce SČS a již následujícího roku ho vyloučili), až po nucený odchod do exilu v 70. letech 20. století.

Posléze stál u zrodu Charty 77, za což ho šikanovala StB. V roce 1978 mohl Pavel Kohout s manželkou Jelenou Mašínovou vyjet na pracovní pobyt do Rakouska. Návrat jim režim znemožnil a oba byli zbaveni čs. občanství. Usadili se ve Vídni a roku 1980 dostali občanství rakouské.

Napsal desítky básní a divadelních her. Z tvorby Pavla Kohouta jmenujme např. romány Katyně, (1970), Nápady svaté Kláry (1982 - první vydání u Sixty-Eight Publishers), Kde je zakopán pes (1987), Hodina tance a lásky (1989), Sněžím (1992), Hvězdná hodina vrahů (1995) či Ten žena a ta muž (2019).

Spisovatel a dramatik Pavel Kohout obdržel řadu ocenění, mj. Rakouskou státní cenu za evropskou literaturu (1977), Artis Bohemiae Amicis (2004) nebo Gratias Agit (2008).

O PAVLU KOHOUTOVI ČTĚTE ZDE>>

První manželkou Pavla Kohouta byla herečka Alena Vránová, s níž se dle vlastního přání oženil v den Stalinových narozenin. S druhou ženou, asistentkou režie Annou Kohoutovou, která zemřela v srpnu 2019, měl tři děti, mezi nimi spisovatelku Terezu Boučkovou a výtvarníka Ondřeje.

Roku 1965 se Pavel Kohout oženil potřetí, a to se scenáristkou a spisovatelkou Jelenou Mašínovou.

 

Články o celebritě

Tragické osudy pohádkových princů! Smrt pod koly tramvaje i pronásledování komunisty Tragické osudy pohádkových princů! Smrt pod koly tramvaje i pronásledování komunisty Přestože na televizních obrazovkách představovali udatné reky, co s mečem v ruce vyrazili na boj pro... číst článek
12 let od smrti „Ženy za pultem“ Švorcové (†83): Byla milenkou Husáka?! 12 let od smrti „Ženy za pultem“ Švorcové (†83): Byla milenkou Husáka?! 8. srpna uplynulo už neskutečných 12 let ode dne, kdy naposledy vydechla herečka Jiřina Švorcová. Za... číst článek
Slavná role zničila Vránové nejen manželství: SKANDÁL JAKO HROM! Slavná role zničila Vránové nejen manželství: SKANDÁL JAKO HROM! Navždy bude Pyšnou princeznou, i když se jí to pramálo líbí. Na druhé straně je přece fajn a je to d... číst článek

Další Spisovatelé

zobrazit profil Petr Hořejš
Petr Hořejš
zobrazit profil Anna Vodrážková
Anna Vodrážková
zobrazit profil Marie Formáčková
Marie Formáčková
zobrazit profil Karel Hynek Mácha
Karel Hynek Mácha
zobrazit profil Alena Morštajnová
Alena Morštajnová
zobrazit profil Jelena Mašínová
Jelena Mašínová
zobrazit profil Petr Šabach
Petr Šabach
zobrazit profil Petra Braunová
Petra Braunová