Jiří Bartoška

Datum narození: 24. 3. 1947
Místo narození: Děčín
Profese: herec, dabér
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Jiří Bartoška ztvárnil řadu nezapomenutelných rolí. Roku 1994 se stal ředitelem Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Po studiu herectví na brněnské JAMU Jiří Bartoška nastoupil do divadla Husa na provázku. Po následné divadelní peripetii v ústeckém Činoherním studiu se přestěhoval do Prahy. Dlouhá léta Jiří Bartoška zářil v Divadle Na zábradlí spolu s Karlem Heřmánkem, Pavlem Zedníčkem a dalšími, které v roce 1991 vyměnil za nově vzniklé Divadlo Bez zábradlí. Exceloval v dramatech Jakub a jeho pán, Don Juan nebo Largo desolato. V komedii Moje hra českolipského Jiráskova divadla polehával v rakvi.

JIŘÍ BARTOŠKA  A TÝDNY OBČANSKÉHO NEKLIDU

Božský Jiří Bartoška v roli Boha

Výrazné postavy Jiřímu Bartoškovi jako dlouhodobě nejpřitažlivějšímu českému herci, elegánovi a miláčkovi ženského publika nabízela televize i film. S Ludvíkem Hradílkem vytvořil loveckou dvojici Sokola a Havranpírka ve známé trilogii Osada Havranů, Volání rodu a Na veliké řece.

JIŘÍ BARTOŠKA S PLAYMATE V POSTELI

Jiří Bartoška se předvedl mj. v pohádce Třetí princ, v dramatu Je třeba zabít Sekala nebo v komedii Stůj nebo se netrefím. Boha si zahrál v Andělovi Páně a Andělovi Páně 2 režiséra Jiřího Stracha a svým způsobem měl s nejvyšším co dočinění i v komediích Líbáš jako Bůh a Líbáš jako ďábel.

Bartoška má dva České lvy

Za vedlejší roli ve válečném dramatu Všichni moji blízcí, kde si zahrál s Josefem Abrhámem a Libuší Šafránkovou, Jiří Bartoška získal v roce 1999 Českého lva. Další sošku dostal roku 2016 za mimořádný přínost čeké kinematografii. V témže roce obdržel Cenu české filmové kritiky za ztváznění hlavní role v tragikomedii Radka Bajgara Teorie tygra.

V televizi se Jiří Bartoška předvedl v seriálech My všichni školou povinní, Sanitka, Cirkus Humberto, Neviditelní, Za sklem, Mordparta nebo Zločiny Velké Prahy či v romantické komedii Ideální manžel. S Miroslavem Donutilem namluvil dokumentární cyklus Na cestě.

Spolupracoval s Václavem Havlem

Herec úzce spolupracoval s Václavem Havlem. Spoluzakládal Občanské fórum a v prosinci 1989 také vyhlašoval kandidaturu Václava Havla na prezidenta republiky. V roce 2004 se Jiří Bartoška stal prezidentem Mezinárofního filmového festivalu Karlovy Vary.

V životopisném dramatu režiséra Slávka Horáka Havel (2020), jehož hrál Viktor Dvořák, Jiří Bartoška ztvárnil jednoho z nejvýznamějších českých filozofů 20. století Jana Patočku.

O JIŘÍM BARTOŠKOVÍ ČTĚTE ZDE>>

Jiří Bartoška je znám svou vášní k filmu, cigaretám, golfu a dobrému vínu.

Manželka Andrea Bartošková je po boku Jiřího Bartošky již páté desetiletí. Brali se roku 1976. Vychovali spolu dceru Kateřinu a syna Jana.

Sáhla na něj smrt

Zařadil se k nejoblíbenějším českým hercům. Jeho kariéra mohla ve čtyřiceti letech zničehonic skončit. Poté, co mu lékaři nešťastně píchli injekci, ocitl se na prahu smrti a přežil jen tak tak. "Ale musím říct, že jestli takhle vypadá smrt, tak je velmi rychlá a celkem milosrdná," svěřil se Jiří Bartoška po letech.

Smrt na Jiřího Bartošku podruhé sáhla v podobě rakoviny mízních uzlin, kterou se mu podařilo překonat. V listopadu 2023 přinesla média zprávu, že se mu zákeřná choroba vrátila.

 

Články o celebritě

Bartoška na tiskovce k letošním Varům: Po nemoci zářil v dobré náladě! Kdo dostane cenu? Bartoška na tiskovce k letošním Varům: Po nemoci zářil v dobré náladě! Kdo dostane cenu? V úterý se v hotelu Four Seasons v centru Prahy konala tisková konferekce k 58. ročníku filmového fe... číst článek
Trable při natáčení dvojky Teorie tygra: Hledají dvojníka Bartošky! Trable při natáčení dvojky Teorie tygra: Hledají dvojníka Bartošky! Hledá se dvojník! Ještě než tvůrci pokračování Teorie tygra věděli o přesunutí začátku natáčení, zad... číst článek
Bartoška zrušil natáčení filmu: Náhlé zdravotní komplikace! Bartoška zrušil natáčení filmu: Náhlé zdravotní komplikace! Zdraví na prvním místě! Toho se drží i tvůrci pokračování filmu Teorie tygra, i když jim to naruší v... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Jan Kříž
Jan Kříž
zobrazit profil Jiří Hána
Jiří Hána
zobrazit profil Jan Dlouhý
Jan Dlouhý
zobrazit profil Ondřej Malý
Ondřej Malý
zobrazit profil Charlie Sheen
Charlie Sheen
zobrazit profil Svatopluk Skopal
Svatopluk Skopal