Václav Klaus mladší

Datum narození: 10. 9. 1969
Místo narození: Praha
Profese: politik, někdejší ředitel gymnázia PORG
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Václav Klaus mladší byl coby poslanec vyloučen z ODS, a tak si založil hnutí Trikolóra, z něhož posléze odešel. V dolní komoře působil do podzimu 2021.

Václav Klaus mladší je nejen synem exprezidenta Václava Klause a někdejší první dámy a bývalé české velvyslankyně na Slovensku Livie Klausové, ale také prapraprasynovcem malíře a kreslíře Mikoláše Alše

VÁCLAV KLAUS MLADŠÍ - ROZEPŘE S OTCEM

Klausové založili Institut Václava Klause

Vystudoval matematiku a geografii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Kariéra Václava Klause ml. je spojena především se soukromým pražským gymnáziem PORG (První obnovené reálné gymnázium), které bylo založeno v roce 1990 a jemuž Václav Klaus ml. šéfoval v letech 1998 až 2014.

Společně se svým bratrem, otcem a jeho někdejším prezidentským kancléřem Jiřím Weiglem založil Václav Klaus junior v únoru 2012 Institut Václava Klause.

Klaus junior urážel knížete a byl vyhozen

Veřejnost Václava Klause jr. ale nezná jen jako svérázného ředitele jedné z nejlepších středních škol v Česku. V době, kdy pomalu končil prezidentský mandát jeho otci, si během předvolební kampaně v roce 2013 opakovaně získal publicitu např. tím, že požádal o vyřazení adresy školy z databáze inzertního oddělení Lidových novin s tím, že nejsou nezávislé, když podporují kandidáta TOP 09 Karla Schwarzenberga. V závěru dopisu parodoval špatnou výslovnost knížete při zpěvu české hymny. Studenti jeho gymnázia poté sepsali protestní petici.

Významný sponzor gymnázia PORG, šéf správní rady školy a miliardář Martin Roman označil projevy soukromých politických názorů Václava Klause ml. v oficiální korespondenci školy za „krajně nevhodné“. Václav Klaus ml. se později na svém blogu omluvil, neodpustil si však připojit k tomu pasáž, v níž se snažil doložit, že Schwarzenbergovi příbuzní byli kolaboranti.

Spory s Martinem Romanem ukončily jeho ředitelování - v lednu 2014 Václav Klaus ml. z čela pražského PORG odešel. Bez práce ale nezůstal dlouho, najali si ho Britové, aby pro ně vytvořil evropskou síť středních škol.

Václav Klaus ml. má stále mladší ženy

V parlamentních volbách 2017 se Václav Klaus mladší stal poslancem za ODS. V březnu 2019 jej ODS ze svých řad vyloučila. Občanským demokratům došla trpělivost, když počínání Sněmovny ve vztahu k evropské legislativě přirovnal k židovskému výboru.

S politikou Václav Klaus jr. tehdy neskončil - založil si hnutí Trikolóra. V březnu 2021 ale naopak oznámil, že se z osobních důvodů rozhodl ukončit aktivity v politice a vzdal se kandidatury v parlamentních volbách 2021. Na mimořádném předsednictvu rezignoval na funkci předsedy hnutí.

O VÁCLAVU KLAUSOVI MLADŠÍM ČTĚTE ZDE>>

Václav Klaus jr. má mladšího bratra Jana.

Z prvního manželství Václava Klause ml. (1995 až 2012) s novinářkou Kamilou Pojslovou se narodily děti Vojtěch, Kateřina a Jakub. Počátkem roku 2013 se oženil podruhé, a to s o 16 let mladší Lucií Hřebačkovou, s níž má dceru Elišku.

Krátce po zvolení poslancem Václav Klaus ml. oznámil rozvod s manželkou Lucií. Jejich vztah, jak naznačil, rozbila manželčina nevěra (ROZHOVOR PRO BLESK ZDE). Proto si i on našel novou partnerku, jíž se stala jeho někdejší kolegyně, o 17 let mladší Simona Vandová.

 

Články o celebritě

Střílel Kubišové do okna, ta pak v sobě týden nosila jeho mrtvé dítě: 7 let od smrti režiséra Němce (†79) Střílel Kubišové do okna, ta pak v sobě týden nosila jeho mrtvé dítě: 7 let od smrti režiséra Němce (†79) 7 let uplynulo od smrti renomovaného režiséra Jana Němce (†79), prvního manžela zpěvačky Marty Kubiš... číst článek
Poslední rozloučení s Jurajem Jakubiskem (†84): Nad rakví má mluvit Klaus! Poslední rozloučení s Jurajem Jakubiskem (†84): Nad rakví má mluvit Klaus! Vdova po slavném filmaři Juraji Jakubiskovi (†84) Deana Jakubisková (64) požádala Václava Klause (81... číst článek
Neviditelná Zemanová, noblesní Klausová a ikonické ženy Havla. Jak se zapíše Pavlová? Neviditelná Zemanová, noblesní Klausová a ikonické ženy Havla. Jak se zapíše Pavlová? Poslední žena po boku prezidenta nebyla příliš výrazná, jak zmiňují oslovení politologové. Ivanu Zem... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Zdeněk Hraba
Zdeněk Hraba
zobrazit profil Jiří Zemánek
Jiří Zemánek
zobrazit profil Jitka Volfová
Jitka Volfová
zobrazit profil Jiří Peřina
Jiří Peřina
zobrazit profil Michal Kortyš
Michal Kortyš
zobrazit profil Miroslav Antl
Miroslav Antl
zobrazit profil Tereza Hyťhová
Tereza Hyťhová
zobrazit profil Miloslav Zeman
Miloslav Zeman