Zdena Salivarová

Zdena Salivarová

Datum narození: 21. 10. 1933
Profese: spisovatelka, nakladatelka
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Zdena Salivarová je česká prozaička, manželka spisovatele Josefa Škvoreckého a především hlavní postava nakladatelství 68 Publishers, které se v Torontu specializovalo na vydávání knih exilových autorů v časech normalizace.

Život Zdeny Salivarové je jakoby rozdělen na tři části. V mládí byla aktivní postavou pražské literární a divadelní scény. Působila v Laterna magice. Zahrála si také ve filmu Farářův konec (1968), kde vystoupila po boku zavedených hereckých veličin typu Vlastimil Brodský, Jan Libíček, Jana Brejchová, Jaroslav Satoranský, či Helena Růžičková.

V roce 1969 však Zdena Salivarová svůj život radikálně změnila. Spolu s manželem emigrovali do Kanady, kde se usadili v Torontu. Zatímco manžel získal práci jako profesor na tamní univerzitě, Zdena Salivarová se rozhodla obětovat své vlastní umělecké ambice zajištění provozu vyhlášeného exilového nakladatelství 68 Publishers (Sixty-Eight-Publishers) , které s manželem Josefem Škvoreckým založili v roce 1971. V nakladatelství vyšlo přes dvě stě titulů, některé z nich dnes patří do zlatého fondu české literatury. Zdena Salivarová se jako výkonná nakladatelka věnovala například prózám Milana Kundery, se kterým ji spojovalo i osobní přátelství. Sama sobě vydávala knížky jen výjimečně. Kritikou je ceněna zejména novela Honzlová (vydaná v roce 1977), popisující osud nonkonformní ženy v totalitním Československu. Historii nakladatelství popsala Zdena Salivarová spolu se svým mužem v knize Samožerbuch (1991). 

Po roce 1990 po dohodě s manželem provoz vyhlášeného nakladatelství ukončila. Několik let před manželovou smrtí společně vystoupili jako partnerská dvojice v televizním filmu Gentleman Josef Škvorecký (2007, režie Petr Kaňka), který byl nadšeně přijat nejen příznivci obou umělců, ale i filmovou kritikou.

 

Další Spisovatelé

zobrazit profil Simon Mawer
Simon Mawer
zobrazit profil Vladimír Páral
Vladimír Páral
zobrazit profil Marie Formáčková
Marie Formáčková
zobrazit profil Petr Šabach
Petr Šabach
zobrazit profil Michal Šanda
Michal Šanda
zobrazit profil Bára Nesvadbová
Bára Nesvadbová
zobrazit profil Karel Čapek
Karel Čapek