Fotka není dostupná

Yvetta Hlaváčová

Datum narození: 26. 5. 1975
Místo narození: Boskovice
Profese: plavkyně
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Yvetta Hlaváčová se proslavila především jako dálková plavkyně, ale občas působí i jako modelka. 5. srpna 2006 vytvořila ženský světový rekord v přeplavání La Manche, zvládla to za 7 hodin a 25 minut.

Yvetta Hlaváčová je zapsána i do Guinessovy knihy rekordů jakožto držitelka nejdelších nohou na světě, které z její výšky 194 centimetrů tvoří celých 126.

Yvetta Hlaváčová se narodila 26. května 1975 v Boskovicích. Plavání se věnuje již od dětství, prvních větších úspěchů dosáhla v 90. letech. V roce 1991 totiž získala stříbrnou medaili na Mistrovství Evropy v disciplíně dálkové plavání na 5 kilometrů a o 4 roky později se na tom samém mistrovství umístila třetí v dálkovém plavání na 25 kilometrů. Toho roku se také stala Plavkyní ČR.

Mez další pozdější tituly Yvetty Hlaváčové se řadí například vítězka světového poháru na 100 metrů, medailistka nejdelšího a nejtěžšího závodu světa na řece Paraná, tři evropská Masters nebo mistryně Velké Británie, Chorvatska, Egypta a dokonce pětinásobná mistryně Jižní Ameriky.

Yvetta Hlaváčová několikrát přeplavávala kanál La Manche mezi Anglií a Francií. V roce 2005 zaznamenala první úspěšný pokus a to za čas 8 hodin a 42 minut. O rok později stáhla osobní rekord na 7 hodin a 25 minut, čímž vytvořila ženský světový rekord v této disciplíně a díky kterému obdržela Yvetta Hlaváčová Cenu Jihomoravského kraje za zásluhy o rozvoj kraje. V roce 2007 se ještě pokoušela rekord prolomit, avšak nakonec za ním o 18 minut zaostala.

Mezi nejúspěšnější plavkyně se Yvetta Hlaváčová řadí i proto, že překonala až 60 českých plaveckých rekordů, například motýlek na 50, 100 i 200 metrů nebo naopak dálkové plavání na vzdálenosti od 10 do 25 kilometrů. Mimo jiné i i drží rekord v nejdelší říční plavbě - Vltavě. Proto se také spekuluje, že by se Yvetta Hlaváčová mohla vydat na olympijádu 2016 v Riu de Janieru v Brazílii.

 

Další Sportovci

zobrazit profil Jaroslav Švach
Jaroslav Švach
zobrazit profil Ondřej  Bank
Ondřej Bank
zobrazit profil Jiří Havlát
Jiří Havlát
zobrazit profil Petr Bouší
Petr Bouší
zobrazit profil Ondřej Hodboď
Ondřej Hodboď
zobrazit profil Romelu Lukaku
Romelu Lukaku
zobrazit profil Bořek Dočkal
Bořek Dočkal
zobrazit profil David Přibyl
David Přibyl