Jiří Dušek

Jiří Dušek

Datum narození: 11. 8. 1971
Místo narození: Sušice
Profese: 6. senátor za obvod č. 58 - Brno-město, astronom
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Astronom a astrofyzik Jiří Dušek ve volbách 2016 získal za hnutí ANO křeslo v horní komoře, které v roce 2022 obhájil, a to za ODS.

O astronomii se Jiří Dušek zajímá od dětství, takže není divu, že vystudoval astrofyziku na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Léta působí v Hvězdárně a planetáriu Brno, jejímž ředitelem se stal v roce 2008.

Po Duškovi je pojmenována planetka

Je autorem populárně naučných programů, které jsou v planetáriu promítány veřejnosti, čímž pozvedl zájem o vědu v Jihomoravském kraji. Jiří Dušek napsal na dvě desítky knih o astronomii; spolupracuje s National Geographic. Je po něm pojmenována planetka mezi Marsem a Jupiterem (14054) Dušek.

„Hvězdárnu a planetárium Brno jsem jako ředitel za přispění týmu šikovných lidí přetvořil v populární centrum vědy, umění a vzdělávání. Moc dobře tedy vím, že naší budoucností jsou zvídavé děti. V Senátu chci prosazovat vzdělávací i odborné projekty, které pozitivně ovlivní naši budoucnost. Zdravý selský rozum, pracovitost a nadhled jsou základem mé práce,“ uvedl na stránkách hnutí ANO nestraník Jiří Dušek, který se za hnutí ANO 2011 stal ve volbách 2016 senátorem za obvod č. 58 - Brno-město.

V senátních volbách 2022 Jiří Dušek (tentokrát za ODS) postoupil do druhého kola, v němž zvítězil. Potazil Petra Vokřála (hnutí ANO 2011).

Sušický rodák Jiří Dušek, který od tří let žije v Brně, je ženatý a má dvě děti.

 

 

Další Politici

zobrazit profil Josef Klement
Josef Klement
zobrazit profil Antonín Staněk
Antonín Staněk
zobrazit profil Barbora Kořanová
Barbora Kořanová
zobrazit profil Eva Rajchmanová
Eva Rajchmanová
zobrazit profil Jiří Vosecký
Jiří Vosecký
zobrazit profil Zdeněk Geist
Zdeněk Geist
zobrazit profil Vít Kaňkovský
Vít Kaňkovský
zobrazit profil Ivan Mařák
Ivan Mařák