Zuzana Růžičková

Zuzana Růžičková

Datum narození: 14. 1. 1927
Přezdívka: 1. dáma cembala
Místo narození: Plzeň
Profese: cembalistka, klavíristka, hudební pedagožka

Související celebrity

Životopis

Cembalistka Zuzana Růžičková se stala hvězdou světového formátu. Za excelentní výkony obdržela řadu ocenění a jako hudební pedagožka vychovala několik generací mladých umělců.

Před 2. světovou válkou vystudovala gymnázium v rodné Plzni. Za nacistické okupace Zuzana Růžičková vystřídala koncentrační tábory Terezín, Osvětim-Březinka a Bergen-Belsen. V Terezíně se seznámila s vězněnými hudebníky, mj. s operním pěvcem Karlem Bermanem nebo Gideonem Kleinem, který ji v táboře vyučoval hudební harmonii.

ZUZANA RŮŽIČKOVÁ PROSADILA CEMBALO VE SVĚTĚ

Po válce Zuzana Růžičková studovala hru na klavír v plzeňské hudební škole a posléze ještě hru na cembalo na AMU v Praze. Poté, co roku 1956 zvítězila na mezinárodní cembalové soutěži v Mnichově, pokračovala ve studiu hry na tento nástroj v Paříži u švýcarské profesorky Marguerite Roesgen-Championové.

Klavíristka, cembalistka a hudební pedagožka Zuzana Růžičková proslula jako skvělá interpretka díla Johanna Sebastina Bacha. Na svém kontě má bezmála čtyři desítky dlouhohrajících desek. Její dlouholetá celosvětová koncertní aktivita jí vynesla přezdívku První dáma cembala. Své zkušenosti předala několika generacím hudebníků.

ZUZANA RŮŽIČKOVÁ DOSTALA PLATINOVOU DESKU

Za působení mezi světovou hudební špičkou získala Zuzana Růžičková řadu ocenění. Jmenujme vyznamenání Za zásluhy o stát, které z rukou prezidenta Václava Klause převzala roku 2003, či Granátovou hvězdu, jež jí byla udělena o deset let později.

Společně s Marií Kulijevičovou vydala svoji vzpomínkovou knihu Královna cembala (2004).

Zuzana Růžičková byla 53 manželkou hudebního skladatele a muzikologa Viktora Kalabise. Vzali se roku 1952 a společná léta prožili v Jindřichově Hradci.

 

Další Umělci

zobrazit profil Hana Fialová
Hana Fialová
zobrazit profil Vojtěch Kokeš
Vojtěch Kokeš
zobrazit profil Adriana Mašková
Adriana Mašková
zobrazit profil Václav Masaryk
Václav Masaryk
zobrazit profil Adam Plachetka
Adam Plachetka
zobrazit profil Matěj Forman
Matěj Forman
zobrazit profil Eliška Grabcová
Eliška Grabcová
zobrazit profil Blanka Matragi
Blanka Matragi