Aťka Janoušková

Datum narození: 16. 3. 1930
Datum úmrtí: 7. 3. 2019
Místo narození: Praha
Výška: 120 cm
Profese: herečka, dabérka, zpěvačka
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Herečka Aťka Janoušková se se svými 120 centimetry výšky proslavila především v dabingu, za což získala Cenu Františka Filipovského.

Od dětství se Aťka Janoušková, vlastním jméně Vlasta Janoušková, věnovala baletu a hraní v divadle. Již během 2. války vystupovala v Národním divadle. Její otec zemřel v koncentračním táboře. Matka se z něj vrátila a podruhé se provdala.

AŤKA JANOUŠKOVÁ - EXKLUZIVNÍ ZPOVĚĎ

Aťka Janoušková účinkovala v Dismanově rozhlasovém souboru. K vystupování na domácích i zahraničních estrádách ji přivedl manažer Lucerny František Spurný. S Emanem Fialou dělala kabaret, mj. s Josefem Zímou jezdila po estrádách.

Zahrála si čtvrtého trpaslíka ve Sněhurce nebo pidičerta v Peklem s čertem. Aťka Janoušková se také objevila v rodinném snímku Oldřicha Lipského Ať žijí duchové nebo v životopisném dramatu Miloše Formana Amadeus.

Proslula především jako dabérka. Nezapomenutelná zůstane třeba její Včelka Mája. Aťka Janoušková byla držitelkou Ceny Františka Filipovského za celoživotní přínos českému dabingu.

O AŤCE JANOUŠKOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Nejmenší česká herečka, dabérka a zpěvačka Aťka Janoušková zemřela v nedožitých 89 letech 7. března 2019.

 

Články o celebritě

Tajemství Janouškové: Zamilovala se do stejného muže jako Bohdalka Tajemství Janouškové: Zamilovala se do stejného muže jako Bohdalka Nejmenší česká herečka, Aťka Janoušková (†88), měla v životě jen jednu jedinou lásku. Tou nebyl nikd... číst článek
Dva roky od smutného konce slavné „včelky Máji“ Aťky Janouškové (†88): Tři dny ležela doma mrtvá! Dva roky od smutného konce slavné „včelky Máji“ Aťky Janouškové (†88): Tři dny ležela doma mrtvá! V neděli 7. března to byly už dva roky od skonu herečky, dabérky a zpěvačky Aťky Janouškové (†88), j... číst článek
Yvetta Simonová (92): TĚŽKÝ BOJ SE SAMOTOU! Yvetta Simonová (92): TĚŽKÝ BOJ SE SAMOTOU! Doléhá na ni samota. Yvetta Simonová (92) je společenský člověk. Celý život se na jevišti pohybovala... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Catherine Blanchett
Catherine Blanchett
zobrazit profil Čestmír Řanda jr.
Čestmír Řanda jr.
zobrazit profil Norbert Lichý
Norbert Lichý
zobrazit profil Ondrej  Kovaľ
Ondrej Kovaľ
zobrazit profil Alexis Bledel
Alexis Bledel
zobrazit profil Oldřich Navrátil
Oldřich Navrátil
zobrazit profil Igor Orozovič
Igor Orozovič
zobrazit profil Vincent Navrátil
Vincent Navrátil