Maria Kirilenková

Datum narození: 25. 1. 1987
Místo narození: Moskva, SSSR
Váha: 61 kg
Výška: 174 cm
Profese: tenistka
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Maria Jurjevna Kirilenková je ruská profesionální tenistka a bronzová olympijská medailistka z ženské čtyřhry. Jejím přítelem je hokejista Alexander Ovečkin.

Maria Kirilenková se narodila 25. ledna 1987 v Moskvě a profesionálkou se stala v roce 2001, kdy hrála turnaje ITF. V roce 2002 se Kirilenková stala jednou z nejmladších vítězek Canadian a US Open v juniorské kategorii. Turnaje WTA začala hrát o rok později. V roce 2005 se dostala do Top 30, v roce 2010 Top 20 a v červnu roku 2013 dokonce uzavírala první desítku. Patří mezi nejkrásnější tenistky na okruhu. 

Maria Kirilenková je pravačka a specialistka na čtyřhru. Dvojici tvoří s krajankou Naděždou Petrovovou. Spolu dosáhli na bronz z olympijských her v Londýně a dvakrát hráli finále grandslamu. Jejím nejlepším umístěním v deblovém žebříčku je 5. místo, kterého dosáhla 24. října 2011.

Maria Kirilenková v singlu vždy patřila vedle Marie Šarapovové a Jeleny Dementěvové k nejlepším ruským tenistkám. Na každém grandslamu Open éry se dokázala dostat do čtvrtfinále, kromě Wimbledonu. Dne 10. června 2013 dosáhla svého nejlepšího umístění v singlovém žebříčku, a to 10. příčky. Za svou kariéru vydělala přes 6,5 milionu dolarů.

Maria Kirilenková je populární i mimo tenisový svět. V roce 2006 se stala tváří značky Adidas a v roce 2009 nafotila snímky s kolegyněmi Taťánou Golovinovou a Danielou Hantuchovou pro Sport Illustrated jen v miniaturních plavkách. 

Maria Kirilenková se v současné době nachází v žebříčku poměrně nízko. Kvůli zranění kolene musela vynechat mnoho turnajů a po úspěšné rekonvalescenci se pokouší o comeback. Od roku 2011 chodila s ruským hokejistou Alexandrem Ovečkinem. V prosinci 2012 dvojice oznámila, že jsou zasnoubení, ale svatbu nakonec zrušili a v létě 2014 se rozešli.

 

Další Sportovci

zobrazit profil Šimon Hrubec
Šimon Hrubec
zobrazit profil Vendula Frintová
Vendula Frintová
zobrazit profil Petr Nedvěd
Petr Nedvěd
zobrazit profil Petr Zámorský
Petr Zámorský
zobrazit profil Jiří Smejkal
Jiří Smejkal
zobrazit profil David Egydy
David Egydy
zobrazit profil Marek Peksa
Marek Peksa
zobrazit profil Martin Fassati
Martin Fassati