Simeon Karamazov

Simeon Karamazov

Datum narození: 19. 12. 1963
Místo narození: Pardubice
Profese: vědec, vysokoškolský pedagog, politik ODS
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Simeon Karamazov, vysokoškolský pedagog, vědec a politik, se v parlamentních volbách 2017 stal lídrem kandidátky ODS za Pardubický kraj. Strana jej vyslala obhájit poslanecký mandát.

Vědec a politik Simeon Karamazov vystudoval fakultu elektrotechniky pražského ČVUT. Posléze krátce působil jako programátor v pardubickém podniku Tesla. Zde mu ale chyběla možnost zapojit se do vědeckého výzkumu, proto zvolil cestu skrz akademickou půdu. Roku 1991 nastoupil jako odborný asistent na katedru fyziky na Univerzitu Pardubice, kde se později stal pedagogem. Po čase usedl do křesla ředitele Ústavu elektrotechniky a informatiky; v letech 2008 až 2016 byl děkanem nově vzniklé Fakulty elektrotechniky a informatiky.

Simeon Karamazov několikrát pobýval v zahraničí (Kanada, USA, Švýcarsko, Kypr) a soustavně se zabýval výzkumem v oblasti krystalů s tetradymitovou strukturou, studiem povrchů polovodičů a polovodičových mikrostruktur a balistickou elektronovou emisní mikroskopií. Stal se členem Vědecké rady Univerzity Pardubice, Vědecké rady Fakulty elektrotechniky a informatiky, European Thermoelectric Society a nositelem několika domácích i zahraničních grantů. V cizině pravidelně publikuje odborné články a často přednáší na mezinárodních konferencích.

Členem ODS je Simeon Karamazov od roku 1996. Dva roky nato se probojoval do zastupitelstva Pardubic. Roku 2000 se stal tamním radním. Ve volbách 2013 kandidoval za ODS do sněmovny. Díky preferenčním hlasům poskočil ze čtvrté příčky na první a získal křeslo v PČR. V roce 2014 patřil mezi nejefektivnější „čerpače“ poslaneckých náhrad, šlo o celkovou sumu 1 556 615 korun. Do parlamentních voleb 2017 jej ODS vyslala jako lídra za Pardubický kraj mandát obhájit.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 NAJDETE ZDE>>

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Hanna Alström
Hanna Alström
zobrazit profil Vlaďka Erbová
Vlaďka Erbová
zobrazit profil Lenka Knechtová
Lenka Knechtová
zobrazit profil Lukáš Latinák
Lukáš Latinák
zobrazit profil Jiří Kajínek
Jiří Kajínek
zobrazit profil Michaela Krupičková
Michaela Krupičková
zobrazit profil Aferdita Dreshaj
Aferdita Dreshaj