Nicolas Cruz

Datum narození: 24. 9. 1998
Místo narození: Margate, Florida, USA
Profese: student, střelec ze střední školy na floridském Parklandu
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Američan Nikolas Cruz střílel na parklandské střední škole na Floridě, z níž byl z kázeňských důvodů vyloučen. Masakr si vyžádal 17 mrtvých a 13 zraněných.

Ke střelbě s tragickými následky došlo 14. února 2018 před koncem vyučování. Nikolas Cruz se ke střední v americkém Parklandu ve státě Florida, z níž byl v předcházejícím školním roce z kázeňských důvodů vyloučen, nechal dovézt vozem firmy Uber. U sebe měl černý vak.

NIKOLAS CRUZ - PROČ STŘELCŮM NELZE ZABRÁNIT?

Když Nikolas Cruz vstoupil do školy, vrátný jej okamžitě poznal, ale masakru zabránit nedokázal. Bývalý student měl podle policie masovou vraždu dobře naplánovánu a postupoval rychle a chladnokrevně. Za pouhých šest minut zastřelil 17 lidí a dalších 13 zranil, dva z nich vážně.

Po činu se teprve devatenáctiletý Nikolas Cruz vmýsil mezi v panice prchající studenty a podařilo se mu zmizet. Poté zamířil do obchodu Walmart, kde si koupil nápoj, navštívil restauraci Subway a vydal se údajně do McDonald’s.

Po 40 minutách od chvíle, kdy odešel ze školy, ho na ulici spatřil policista a zadržel ho. Nicolas Cruz se nijak nebránil, ani nezapíral a k činu, za nějž mu hrozí trest smrti, se přiznal.

Jak se ukázalo, Nikolas Cruz byl znám jako potížista s láskou ke zbraním, který dříve strávil určitou dobu v péči psychistrů. V minulosti se choval agresivně k přítelkyni. Ze školy v Parklandu jej vyloučili po rvačce s novým přítelem své bývalé holky, a tak přešel na jinou ve floridském okresu Broward.

O NIKOLASU CRUZOVI ČTĚTE ZDE>>

Nikolas Cruz stejně jako jeho bratr Zachary měl adoptivní rodiče, kteří však oba zemřeli, otec Roger Cruz před několika lety na infarkt a matka Lynda Cruzová v listopadu 2017 na zápal plic. Bratry měl pak v péči rodinný přítel. Nikolas tam ale nebyl spokojený, a tak se přestěhoval k jiné rodině.

Podle rodinného právníka noví rodiče věděli, že Nikolas má poloautomat AR-15 a přinutili ho umístit zbraň do zamykatelné skříně, od níž měl ale klíč. Podle CNN si student tuto pušku koupil roku 2017 a při jejím nákupu prošel kontrolou, která se v USA běžně provádí. Na Instagramu zveřejňoval fotky, na nichž s puškou pózoval, a také snímky zbraní a nožů.

 

Další Ostatní

zobrazit profil Šimon Caban
Šimon Caban
zobrazit profil Zuzana Novotná
Zuzana Novotná
zobrazit profil Miroslav Hanel
Miroslav Hanel
zobrazit profil Aleš Cabicar
Aleš Cabicar
zobrazit profil Tina Pletánková
Tina Pletánková
zobrazit profil Michaela Matoušková
Michaela Matoušková
zobrazit profil Daniel Herman
Daniel Herman
zobrazit profil Jan Prušinovský
Jan Prušinovský