Miguel Díaz-Canel

Miguel Díaz-Canel

Datum narození: 20. 4. 1960
Místo narození: Placetas
Profese: prezident Kuby, elektroinženýr
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Politik Miguel Díaz-Canel byl 19. dubna 2018 zvolen kubánským prezidentem. Ve funkci tak nahradil Raúla Castra, před kterým vládl jeho bratr Fidel Castro, a to již od puče v roce 1959.

Miguel Díaz-Canel se v mládí vyznačoval typicky protikomunistickými rysy – nosil dlouhé vlasy a poslouchal Beatles. Avšak během studií elektroinženýrství se přihlásil do Ligy mladých komunistů, ve které se dostal až na vrchol. Ve 33 letech Miguel Díaz-Canel totiž stanul v jejím čele.

MIGUEL...

Po ukončení studií působil Miguel Díaz-Canel v kubánské armádě, kde dosáhl hodnosti podplukovníka. Od roku 1986 pracoval v politických strukturách svého rodného regionu Villa Clara. V této době získal přezdívku „Día y Noche“, v překladu „Den a Noc“, která vyjadřuje jeho oblibu v kontrolování svých podřízených a to v jakoukoli denní dobu. Od této doby je Miguel Díaz-Canel brán jako svědomitý a zodpovědný úředník.

Miguel Díaz-Canel se dále stal členem nejvyššího vedení Komunistcké strany Kuby. Od roku 2009 zastával post ministra pro vyšší vzdělávání, v roce 2012 se stal místopředsedou kubánské vlády.

Později se Miguel Díaz-Canel stal kubánským viceprezidentem, přičemž se snažil reprezentovat kubánský režim napříč světem. Často jezdil do jiných komunistických zemí, jako je například Čína. Nechyběl ani na pohřbu bývalého venezuelského prezidenta Huga Cháveze.

Dne 19. dubna 2018 byl Miguel Díaz-Canel zvolen kubánským prezidentem.

Přestože Miguel Díaz-Canel znamená konec šedesátileté vlády rodiny Castrů, není pro Kubu žádnou podstatnou změnou. Jeho politická orientace se řadí spíše ke konzervativním. Miguel Díaz-Canel se sice narodil až po puči Fidela Castra v roce 1959, ale sám jakýkoli revoluční zápal postrádá a navíc musí respektovat slovo generálního tajemníka, kterým zůstává předchozí prezident Raúl Castro.

O M... ČTĚTE ZDE>>

Miguel Díaz-Canel je rozvedený a znovu oženěný. Jeho manželka se jmenuje Lis Cuesta. S předchozí manželkou Marthou má dvě děti.

 

Další Politici

zobrazit profil Michal Šmarda
Michal Šmarda
zobrazit profil Mikuláš Ferjenčík
Mikuláš Ferjenčík
zobrazit profil Zuzana Majerová Zahradníková
Zuzana Majerová Zahradníková
zobrazit profil Alena Šírová
Alena Šírová
zobrazit profil Alexandra Udženija
Alexandra Udženija
zobrazit profil Miroslav Petřík
Miroslav Petřík
zobrazit profil Pavel Studnička
Pavel Studnička