Petr Spálený

Petr Spálený

Datum narození: 22. 3. 1944
Místo narození: Praha
Profese: skladatel, hudebník, zpěvák
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Petr Spálený spojil ceý život s hudbou. Původně začínal za bicími v kapele Crossfire. K mikrofonu přešel v kapele Hippsy, která se přeměnila na legendární Apollo.

Česká hudební historie nikdy nezapomene na Petra Spáleného hity Plakalo baby, Až mě andělé nebo Josefína zní dodnes. V obnoveném Apollu z roku 1995 působí i jeho manželka, zpěvačka Miluška Voborníková.

PETR SPÁLENÝ ZKOLABOVAL NA KONCERTĚ

Skupinu pojmenoval podle divadla

Název skupiny vznikl podle Divadla Apollo, kde Petr Spálený působil až do jeho zániku v roce 1968. O necelých dvacet let později přijal angažmá v Divadle Jiřího Grossmanna, kde tvořil hudbu pro všechna představení. Jako skladatel spolupracoval i s televizí v talk show Zajíc v pytli.

Petr Spálený se objevil také ve filmech Noc na Karlštejně nebo Bony a klid. V roce 1990 založil vlastní vydavatelství a nakladatelství.

Dohromady Petr Spálený nahrál přes čtyřicet alb. Jedno z nich Největší hity - Díky získalo v roce 2001 platinovou desku. Nese melodie na pomezí rocku, popu a country.

O PETROVI SPÁLENÉM ČTĚTE ZDE>>

Bratrem Petra Spáleného je hudebník a dramaturg Jan Spálený. Se svou bývalou ženou, zpěvačkou Pavlínou Filipovskou, má Petr Spálený dvě dcery. Jednou z nich je novinářka a moderátorka Pavlína Wolfová. S Voborníkovou má dceru Barboru. V roce 2011 měl Petr Spálený velké zdravotní problémy a postihl ho kolaps.

 

Články o celebritě

Jiří Štědroň o lidech kolem Gotta (†80): Kdo Karla odřízl od světa!  Jiří Štědroň o lidech kolem Gotta (†80): Kdo Karla odřízl od světa! Znali se dlouhých 60 let, a dokonce spolu byli i v divadle! Nejsilnější momenty jejich společného ži... číst článek
Zastínila je Havlová, ale... Tihle také slavili! Zastínila je Havlová, ale... Tihle také slavili! Ve stejný den, jako slavila sedmdesátiny bývalá první dáma, měla neuvěřitelné 45. narozeniny Jitka Č... číst článek
Tragické tajemství oslavence Petra Spáleného (79): Tatínek mu uhořel při výbuchu! Tragické tajemství oslavence Petra Spáleného (79): Tatínek mu uhořel při výbuchu! Každý zná písničky Petra Spáleného, který 22. března slaví své 79. narozeniny. Málokdo ale ví, jak t... číst článek

Další Zpěváci

zobrazit profil Selena Gomez
Selena Gomez
zobrazit profil Eliška Ochmanová
Eliška Ochmanová
zobrazit profil David  Gránský
David Gránský
zobrazit profil Tina Turner
Tina Turner
zobrazit profil Michael Kmeť - Separ
Michael Kmeť - Separ
zobrazit profil Petr "Hoggy" Lexa
Petr "Hoggy" Lexa
zobrazit profil Miroslav Šmajda
Miroslav Šmajda
zobrazit profil Matěj Ruppert
Matěj Ruppert