Pavel Telička

Datum narození: 24. 8. 1965
Místo narození: Washington, USA
Profese: politik, bývalý poslanec Evropského parlamentu
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Lobbista a podnikatel Pavel Telička, někdejší člen KSČ, se stal prvním českým eurokomisařem a roku 2014 europoslancem za hnutí ANO 2011. Ve volbách do EP 2019 se svým hnutím Hlas neuspěl.

Někdejší diplomat a historicky první český člen evropské komise Pavel Telička byl tváří hnutí ANO 2011, které založil podnikatel Andrej Babiš. V roce 1999 se Pavel Telička stal náměstkem ministra zahraničních věcí a také státním tajemníkem pro evropské záležitosti.

PAVEL TELIČKA NA REFLEX.CZ

V době přístupových rozhovorů o vstupu České republiky do Evropské unie byl Pavel Telička hlavním vyjednávačem a později se stal velvyslancem a vedoucím Stálé mise ČR při EU. V květnu 2014 za hnutí ANO 2011 získal křeslo v Evropském parlamentu.

Společně s jedním z nejbohatších Čechů Zdeňkem Bakalou Pavel Telička usedl do představenstva společnosti New World Resources.

V říjnu 2017 Pavel Telička ukončil spolupráci s hnutím ANO kvůli názorové neshodě s Andrejem Babišem.

V únoru 2019 Pavel Telička oznámil, že zakládá nové politické hnutí Hlas a stal se lídrem jeho kandidátky ve volbách do Evropského parlamentu 2019. Do EP se jeho hnutí nedostalo.

O PAVLU TELIČKOVI ČTĚTE ZDE>>

Narodil se do rodiny komunistického diplomata Františka Teličky, který tehdy působil v kubánském oddělení československého velvyslanectví ve Washingtonu. Po vystudování Právnické fakulty UK Pavel Telička vstoupil do KSČ a pracoval na ministerstvu zahraničních věcí ČSSR. Za působení v komunistické straně byl při svém jmenování eurokomisařem často kritizován.

Pavel Telička je ženatý. S manželkou Evou má syna Jakuba a dceru Kateřinu.

 

Články o celebritě

Kdo místo Jourové? Adepta na eurokomisaře budou vybírat se STAN i Piráti, tvrdí Richterová Kdo místo Jourové? Adepta na eurokomisaře budou vybírat se STAN i Piráti, tvrdí Richterová Budoucího českého eurokomisaře mají navrhnout Piráti se Starosty a nezávislými (STAN), řekla v pořad... číst článek
Babiše opouští další žena! Za ANO nechce kandidovat ani Dlabajová: Vadí jí příklon k SPD Babiše opouští další žena! Za ANO nechce kandidovat ani Dlabajová: Vadí jí příklon k SPD Europoslankyně Martina Dlabajová nebude za ANO příští rok kandidovat do europarlamentu, řekla Deníku... číst článek
Babiš dostal kopačky od hlavní tváře ANO v Bruselu! Charanzová již za hnutí kandidovat nechce Babiš dostal kopačky od hlavní tváře ANO v Bruselu! Charanzová již za hnutí kandidovat nechce Europoslankyně a hlavní tvář ANO v Bruselu Dita Charanzová již nebude ve volbách do Evropského parla... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Jaromír Štětina
Jaromír Štětina
zobrazit profil Jan Farský
Jan Farský
zobrazit profil Mikuláš Peksa
Mikuláš Peksa
zobrazit profil Pavel Svoboda
Pavel Svoboda
zobrazit profil Vladislav Vilímec
Vladislav Vilímec
zobrazit profil Ivan Jančárek
Ivan Jančárek
zobrazit profil Stanislav Fridrich
Stanislav Fridrich