Dominik Hašek

Datum narození: 29. 1. 1965
Přezdívka: Dominátor
Místo narození: Pardubice
Váha: 76 kg
Výška: 185 cm
Profese: bývalý hokejový brankář
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Dominik Hašek se stal jedním z nejlepších hokejových brankářů historie - vítězem Stanley Cupu, olympijským šampionem a prvním Čechem v síni slávy hokejové NHL.

Dominik Hašek, původně Dominik Kaštánek, se narodil 29. ledna 1965 Aloisi a Marii Kaštánkovým. Po dvou letech se rodiče rozvedli, Marie se provdala podruhé za Jana Haška, avšak Dominikovi do jeho deseti let, kdy jeho biologický otec souhlasil s přejmenováním, zůstalo příjmení Kaštánek. Jeho bratrem je bývalý fotbalista Martin Hašek.

Dominik Hašek svou úspěšnou kariéru nastartoval  v tehdejší Tesle Pardubice, kde v šesti letech absolvoval přípravku. O Haškově talentu nebylo pochyb. Ve svých třinácti letech se dostal do reprezentace do 16 let, poté se prosadil i v sedmnáctce a osmnáctce. Od roku 1981 byl součástí golmanské trojice v seniorském A Týmu Pardubic. V šestnácti letech se stal nejmladším hráčem, který zasáhl do nejvyšší národní soutěže.

Dominik Hašek chytal v dresu Pardubic v rozmezí 1981-89 a stal se dvojnásobným vítězem Československé hokejové ligy a trojnásobným nejlepším brankářem sezony. Na sezonu 1989/90 se přesunul do Dukly Jihlava, kde se opět stal nejlepším golmanem sezony. Poté se Hašek ve svých pětadvaceti letech rozhodl odejít do zámoří, podobně jako Jaromír Jágr nebo Robertové Reichel a Holík. Tam ho v roce 1983 draftoval tým Chicago Blackhawks až v 11. kole jako celkově 199. hráče.

Dominik Hašek první dvě sezony v zámoří pendloval mezi prvním týmem Blackhawks a farmou Indianapolis Ice. V roce 1992 byl Dominik Hašek vyměněn do Buffalo Sabers, kde začínal jako dvojka Granta Fuhra, ale brzy se stal jedničkou prvního týmu a nejlepším golmanem v lize. V týmu chytal v letech 1992-2001 a jeho největším úspěchem bylo finále play-off 1998/99, kde Buffalo podlehlo  Philadelphii 1:4. Hašek finále neodchytal kvůli problémům s kolenem.

Dominik Hašek se v roce 2001 stal hráčem Detroitu Red Wings. Za tým nastupoval v letech 2001/02, 2003/04 a 2006-08. Celkově tedy odchytal čtyři sezony a získal dvakrát Stanley Cup. Jednu sezonu působil ještě v Ottawě Senators (2005/06), kde mu ale slibně rozjetou sezonu zkazilo zranění, které si přivodil na ZOH 2006 v Turíně. Po poslední sezoně v Detroitu ozdobenou nejcennější trofejí se Hašek rozhodl ukončit profesionální kariéru, aby ses zas za rok vrátil.

Dominik Hašek strávil sezonu 2009/10 v Pardubicích a následující sezonu v ruském týmu Spartak Moskva, který hrál KHL. Po dalším roce neúspěšného hledání angažmá Dominik Hašek v roce 2012 ukončil kariéru ve věku 47 let. Dominik Hašek získal mnoho ocenění. Mimo jiné je šestinásobným držitelem Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře NHL a dvojnásobným držitelem Hart Trophy pro nejlepšího hráče NHL. V roce 2014 byl uveden jako první Čech do hokejové Síně slávy NHL.   

Dominik Hašek byl v dresu české reprezentace jasnou jedničkou. Nikdy nechytal na mistrovství světa za samostatnou Českou republiku, za to se stal hrdinou zlatého reprezentačního výběru na zimních olympijských hrách v Naganu roku 1998. Zúčastnil se také olympiády v Salt Lake City 2002 a v Turíně 2006. Tam ale odchytal jen první vteřiny úvodního zápasu a kvůli zranění třísel musel odstoupit ze hry. Turnaj dochytal Tomáš Vokoun.

Dominik Hašek byl ženatý s učitelkou tance Alenou v letech 1989-2012, se kterou má syna Michala a dceru Dominiku. Posléze udržoval vztah s generální ředitelkou vydavatelství Czech News Center a exmanželkou televizního moderátora Romana Šmuclera Libuší Šmuclerovou. Třetího dítěte se Dominátor dočkal v říjnu 2021. Jeho přítelkyně Lenka mu porodila syna Jana.

 

Články o celebritě

Pastrňák může na vrchol! McDavid padl z vesmíru, trůny jsou volné Pastrňák může na vrchol! McDavid padl z vesmíru, trůny jsou volné Počítalo se, že Boston bude šílený. Dvě legendy šly do penze, neúspěšný útok na Stanley Cup rozdrtil... číst článek
Hašek: Odešel první parťák z Nagana. Kdy ho Čechmánek (†52) porážel? Hašek: Odešel první parťák z Nagana. Kdy ho Čechmánek (†52) porážel? Když se dozvěděl tu smutnou novinu, hned mu sepnulo. „Odešel mi první spoluhráč z Nagana,“ lituje Do... číst článek
Čechmánek (†52): Náhlá smrt, odešel bez rozloučení Čechmánek (†52): Náhlá smrt, odešel bez rozloučení Valašské hokejové království se zahalilo do černé. Jeden z nejlepších českých brankářů a symbol vlád... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Jakub Nakládal
Jakub Nakládal
zobrazit profil Ondřej Vitásek
Ondřej Vitásek
zobrazit profil Nicole Vaidišová Štěpánková
Nicole Vaidišová Štěpánková
zobrazit profil Milan  Toman
Milan Toman
zobrazit profil Karel Augusta
Karel Augusta
zobrazit profil Petr Sýkora
Petr Sýkora
zobrazit profil Edin Džeko
Edin Džeko