Dana Zátopková

Datum narození: 19. 9. 1922
Datum úmrtí: 13. 3. 2020
Místo narození: Fryštát, Karviná
Profese: česká atletka, oštěpařka
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Oštěpařka Dana Zátopková získala olympijské zlato ve stejný den jako její o něco málo slavnější manžel Emil. Pak dokázala na mezinárodní úrovni vybojovat nejcennější kov ještě dvakrát.

V mládí se Dana Zátopková (†97), v té době ještě Dana Ingrová, vůbec nevěnovala atletice. Začínala jako házenkářka a až poté přidala atletickou disciplínu, hod oštěpem.

DANA ZÁTOPKOVÁ - ONDŘÍČEK JI SVĚŘIL MARTHĚ ISSOVÉ 

Roku 1948 odjela reprezentovat Československo na LOH v Londýně. Tam skončila na sedmém místě. Krátce po této olympiádě si vzala českého běžce Emila Zátopka (†78). A že byla všestranná sportovkyně, dokázala Dana Zátopková v roce 1949, kdy vyhrála titul mistryň Československa v házené žen s týmem Slovácká Slavie.

Její největší úspěch přišel na LOH v Helsinkách 1952. Ve stejný den, kdy její manžel získal zlatou medaili v běhu na 5 km, Dana Zátopková svým hodem 50,47 m taktéž získala zlato. Poté se stala mistryní Evropy 1954 a 1958, kdy překonala světový rekord. Na olympijských hrách v Římě 1960 skončila druhá.

Roku 1962 ukončila Dana Zátopková svou aktivní kariéru a začala se věnovat trenérské činnosti. V letech 1960 až 1972 byla členkou Mezinárodní atletické federace.

O DANĚ ZÁTOPKOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Atletka Dana Zátopková zemřela 13. března 2020. Bylo jí 97 let.

 

Články o celebritě

Zátopek, Gott a spousta pohádek. Co bude v České televizi na Vánoce a Silvestra? Zátopek, Gott a spousta pohádek. Co bude v České televizi na Vánoce a Silvestra? Vánoce se blíží a pro všechny to nejspíš znamená čas strávený s rodinou, s mísou cukroví... a u tele... číst článek
Vše nejlepší k dvousetinám! Zátopkovi změnili sport, dláždili cestu hvězdám Vše nejlepší k dvousetinám! Zátopkovi změnili sport, dláždili cestu hvězdám Kdyby tu dnes byli s námi, všechny by pozvali na vínečko a k cimbálové muzice na svoje dvousetiny. A... číst článek
Neznámá Zátopková: rozdala miliony, přispěla školám i na slepecké psy Neznámá Zátopková: rozdala miliony, přispěla školám i na slepecké psy Za tváří sportovní legendy měla Dana Zátopková ještě tajemnější image. Oštěpařská šampionka během ži... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Pavel Jasanský
Pavel Jasanský
zobrazit profil Petr Jaroš
Petr Jaroš
zobrazit profil Martin Zeman
Martin Zeman
zobrazit profil Eliška Klučinová
Eliška Klučinová
zobrazit profil Alan Babický
Alan Babický
zobrazit profil Andrej Nestrašil
Andrej Nestrašil
zobrazit profil David Hruška
David Hruška
zobrazit profil Jan Kopecký
Jan Kopecký