Jana Kratochvílová

Datum narození: 14. 1. 1953
Přezdívka: Jana Pope, Uriel
Místo narození: Zlín
Profese: zpěvačka, textařka, skladatelka

Související celebrity

Životopis

Jana Kratochvílová je zpěvačka, textařka a skladatelka. Kratochvílová byla první zpěvačkou, která v někdejším Československu zpívala v hudebním stylu rock-reggae. Její hlas je naprosto nezaměnitelný a její zjev naprosto výstřední, až extravagantní.

Jako malá hrála na housle, což jí velice šlo, protože jako houslistka to dotáhla až k zahraničnímu turné. V pubertě projevila zájem o hraní na kytaru, k čemuž jí inspiroval její bratr. Její cesta se tím změnila. Když chodila na gymnázium, zalíbil se jí tanec, a tak celá gymnaziální léta protančila v avantgardní skupině Franka Towena. Její pěvecký začátek odstartoval v roce 1973 v televizi, společně s Country Beatem Jiřího Brabce v pořadu určeném pro vojáky základní služby.

Se svou výstředností měla velké problémy, protože to v tehdejším socialistickém Československu nebylo díky vládnoucímu režimu nijak vítáno. Díky tomu se také setkávala s různými zákazy, ale také s omezováním její umělecké dráhy. Roku 1983 dostala povolení, aby vystupovala na hudebním festivalu v Irsku. Po odjezdu do Irska bylo oznámeno, že emigrovala, tudíž byly její hudební desky staženy a Jana Kratochvílová „přestala oficiálně existovat“. Když na hudebním festivalu v Irsku získala spoustu ocenění, rozhodla se, že skutečně do Anglie emigruje, protože pokud by se vrátila do České republiky, čekalo by jí vězení. V roce 1984 se k ní přidal její přítel Jiří Hrubeš, který byl bubeníkem kapely Pražský výběr a také kapely Žlutý pes.

V Londýně působila Kratochvílová pod uměleckým pseudonymem Jana Pope. Roku 1985 podepsala exkluzivní smlouvu s Pavlem Trnavským a Jiřím Hrubešem na LP Bohemian. LP vyšlo v deseti zemích západní Evropy a v Japonsku, ale v Anglii vyšel pouze singl. Než došlo ke zrušení smlouvy, stihla Jana podat hodně rozhovorů pro světový tisk, televizní stanice, rádia a také stihla několik živých vystoupení, které byly hlavně v Německu a Francii. Poté se dala se svými spolupoutníky Hrubešem a Trnavským na nezávislou dráhu.

Jana se také věnovala studiím různých filosofií, ale také oborů alternativní medicíny. Začala se propojovat se spoustou alternativních umělců v hudebních směrech new age, nebo anarchistický hard core. Věnovala se také anonymnímu zpívání ve velkých kostelních sborech.

V 90. letech natočila několik esoterických, rockových i popových nahrávek pod několika různými přezdívkami. Jezdila na různá koncertní vystoupení po různých klubech, či festivalech ve Velké Británii, zejména se skupinou Illuminati. Kratochvílová má nezaměnitelný hlas, který překypuje originalitou od něžného sopránu až po metalové hloubky. Je velice zajímavou osobností, která vždy vyčnívá z davu díky svému vzhledu, stylu života a svým projevováním.

V roce 2015 přiletěla do Česka, kvůli smrti své matky a zúčastnila se pořadu na TV Barrandov, Což takhle dát si VIP. V pořadu předvedla, že vaření jí nic moc neříká, ale pro své hosty připravila velice originální pokrmy, které si sama dopřává a pro hosty to bylo určitě zajímavou zkušeností, ale pokrmy od hostielů jí nic neříkaly, dokonce urazila Lumíra Olšovského. Také poskytla videorozhovor pro Blesk.cz, ve kterém říkala, proč je zase v ČR. Také mluvila o účasti v Což takhle dát si VIP a o koncertu své skupiny, která údajně zrušila smrt. Rozhovor má několik různých negativních, ale i pozitivních ohlasů.

 

Další Zpěváci

zobrazit profil Marian Vojtko
Marian Vojtko
zobrazit profil Debbie Harry
Debbie Harry
zobrazit profil Aiko (Alena Shirmanova-Kostebelova)
Aiko (Alena Shirmanova-Kostebelova)
zobrazit profil Kryštof Michal
Kryštof Michal
zobrazit profil Martina Šnytová
Martina Šnytová
zobrazit profil Markéta Irglová
Markéta Irglová
zobrazit profil Bobby  Brown
Bobby Brown
zobrazit profil František Nedvěd
František Nedvěd