Ike Turner

Ike Turner

Datum narození: 5. 11. 1931
Datum úmrtí: 12. 12. 2007
Místo narození: Mississippi, USA
Profese: zpěvák, kytarista
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Americký kytarista, zpěvák a hudební producent závislý na alkoholu a drogách. Ike Turner známý jako bývalý manžel zpěvačky Tiny Turner.

Ike Turner se dal dohromady s Annou Mae Bullock v době, kdy působil jako vedoucí osobnost skupiny Rythm Of King. Díky němu se po svatbě přejmenovala na Tinu Turner. Společně vystupovali jako Ike a Tina Turner RevueRaB repertoárem a v roce 1991 byli uvedeni do Rockenrollové síně slávy. Dále Ike získal hudební cenu Grammy v roce 2007 za album Risin´with Blues v kategorii nejlepší deska tradičního blues.

Ike se narodil jako Ike Wister Turner (i když jeho pravé jméno bylo po jeho otci Izeae Luster Turner Jr). Z počátku hrál blues známý jako boogie woogie na klavír a později se naučil hrát i na kytaru. Kromě zpěvu a hraní na kytaru působil také jako lovec talentů pro Modern Records a pomohl objevit například takové osobnosti, jako BB King a Howlin´Wolf.

V roce 1976 se TinaIkem rozvedla po 16 ti letech manželství. Důvodem byl Ikův extravagantní život plný drog a alkoholu. To zapříčinilo, že Ike Tinu často bil a byl k ní agresivní. Veškeré podrobnosti o zneužívání a násilí popsala Tina ve své autobiografii, která se pak stala základem pro film Tina Turner (What´s Love Go To Do With It). Tina se pak dostala na samé dno své kariéry i svého života. Jejich poslední společný hit byl vydán v roce 1973 Limits Nutbush City.

V 80. a 90. letech na tom byl Ike bídně jak profesně, tak osobně. V době, kdy byli s Tinou uváděni do Rockenrollové síně slávy, seděl ve vězení, kde si odpykával svůj 18 ti měsíční trest za držení kokainu.

Ike Turner zemřel 12. prosince 2007 na předávkování kokainem. Přispívající podmínky k jeho smrti byl i vysoký krevní tlak a rozedma plic.  

 

Další Zpěváci

zobrazit profil Lenka Hrůzová
Lenka Hrůzová
zobrazit profil Lipo (Tomáš Červinka)
Lipo (Tomáš Červinka)
zobrazit profil Robbie Williams
Robbie Williams
zobrazit profil Nikola Ďuricová
Nikola Ďuricová
zobrazit profil Karel Plíhal
Karel Plíhal
zobrazit profil Petra Pudová
Petra Pudová
zobrazit profil Petr Spálený
Petr Spálený
zobrazit profil Olga Lounová
Olga Lounová