Jan Machač

Jan Machač

Datum narození: 8. 6. 1950
Profese: lékař, politik
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Lékař Jan Machač se za ODS ve volbách 2016 utkal o post senátora v obvodu č. 49 – Blansko. V první kole skončil druhý s 15,48 %. Předstihla jej Jaromíra Vítková (KDU-ČSL).

Do politiky Jan Machač vstoupil hned po Sametové revoluci 1989, kdy se stal mluvčím OF ve Vyškově. Po volbách 1994 se stal zastupitelem města Boskovice za ODS, později za KDÚ-ČSL. Opakovaně byl zvolen prezidentem OS České lékařské komory za okres Blansko (tuto funkci vykonává dosud).

Po absolvování Lékařské fakulty v Brně nastoupil na gynekologicko-porodnické oddělení nemocnice v Boskovicích, dále působil v nemocnici Vyškov, kde byl od roku 1991 primářem gynekologicko-porodnického oddělení. Roku 1993 se stal primářem gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Boskovice. V roce 1994 zde provedl první laparoskopickou supracerv. hysterektomii v republice. V 90. letech minulého století publikoval na téma operační gynekologie, vedl operační kurzy v ČR i v zahraničí (SRN, Francie, Polsko).

Jan Machač pochází z rodiny lékařky a právníka. Jeho otec stejně jako dědeček byli v 50. letech odsouzeni za protistátní činnost na 6 a 12 let vězení. S manželkou, která je též lékařkou, má Jan Machač dvě děti: dcera je architektka, syn lékař. Mezi jeho koníčky patří sport (hokej, tenis, veslování, v posledních 10 letech hlavně golf), ale také kultura. Je sběratelem obrazů, milovníkem vážné hudby i historie a též dlouholetým členem Rotary klubu.

VŠE O KRAJSKÝCH A SENÁTNÍCH VOLBÁCH ZDE

 

Další Politici

zobrazit profil Martin Netolický
Martin Netolický
zobrazit profil Šárka Jelínková
Šárka Jelínková
zobrazit profil Stanislav Grospič
Stanislav Grospič
zobrazit profil Jakub Janda
Jakub Janda
zobrazit profil Adriana Krnáčová
Adriana Krnáčová
zobrazit profil Ondřej Profant
Ondřej Profant
zobrazit profil Ondřej Feber
Ondřej Feber