Václav Chaloupek

Datum narození: 21. 5. 1949
Místo narození: Plzeň
Profese: 5. senátor za Plzeň-město, režisér, scenárista, publicista
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Václav Chaloupek, režisér, scenárista a televizní publicista, byl v letech 2016 až 2022 senátorem za hnutí Občané patrioti (OPAT) za obvod č. 7 - Plzeň-město.

Po absolvování Pedagogické fakulty v Plzni Václav Chaloupek nejprve vyučoval výtvarnou výchovu na základní škole, později působil jakožto propagační pracovník ČSAD, kulturně výchovný pracovník v Plzeňské zoologické zahradě.Po Sametové revoluci 1989 se stal krajským redaktorem Československé televize resp. České televize pro Západočeský kraj, kde natáčel zpravodajské reportáže.

SYN VÁCLAVA CHALOUPKA JE LUPIČ!?

Chaloupek natočil mj. Vydrýska

V roce 1997 vytvořil svůj první televizní seriál Tuláček, jehož hlavním hrdinou je liščí mládě. V rámci Večerníčku Česká televize stále vysílá i jeho další série, jsou to např. Pruhovaní kamarádi, Vydrýsek, Méďové, Madla a Ťap, Pohádky pro štěňátka či Méďové na cestách. Václav Chaloupek natočil i dokumentární filmy či seriály (Kdo chce s vlky žíti, Kouzlo Afriky, Minuta přírody). Velká část jeho televizních prací byla vydána knižně.

Ochránce a milovník přírody Václav Chaloupek do politiky vstoupil ve volbách 2014, kdy jako nestraník za hnutí Občané patrioti (OPAT) usedl jak do Zastupitelstva města Plzně, tak Městského obvodu Plzeň 3. Úspěšný byl díky preferenčním hlasům, které jej ze 14. pozice (ve volbách do městské části dokonce až z 25.) posunuly na konečné druhé místo. V komunálních volbách 2018 mu štěstí nepřálo.

V boji o Senát skončil Chaloupka čtvrtý

Vybojovat post v hodní komoře za obvod č. 7 - Plzeň-město Václava Chaloupku do voleb 2016 vyslalo opět jako bezpartijního hnutí OPAT. V senátních volbách 2022 neuspěl. Skončil na čtvrtém místě.

O VÁCLAVU CHALOUPKOVI ČTĚTE ZDE>>

Václav Chaloupek je držitelem několika ocenění. Roku 2001 získal Berounského trilobita za seriál Méďové, rok nato se jeho Vydrýsek stal nejčtenější knihou a v roce 2005 obdržel Cenu ministra životního prostředí.

Rodák z Plzně Václav Chaloupek je ženatý a má tři děti.

 

 

Články o celebritě

Zeman zmínil „drzého fracka“, Dvořák mu vrátil úder. A za ČT se postavili i Halík či Hřebejk Zeman zmínil „drzého fracka“, Dvořák mu vrátil úder. A za ČT se postavili i Halík či Hřebejk Kolem České televize je v posledních dnech rušno. Rada ČT, která je i díky poslancům z hnutí ANO slo... číst článek
Prodávají hájenku z filmů s Tomášem Holým Prodávají hájenku z filmů s Tomášem Holým Slavná šumavská hájovna známá z filmů s Tomášem Holým (†21) v roli Vény je na prodej! Starobylou cha... číst článek
Konec zabijaček? „Trápení zvířátek“ řešili v Senátu, až 6 let pro tyrany má šanci projít Konec zabijaček? „Trápení zvířátek“ řešili v Senátu, až 6 let pro tyrany má šanci projít Příběh nekončí! Vysílené feny z množíren mohou alespoň na chvíli šťastně zavrtět ocasem. Senátem tot... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Jana Hanzlíková
Jana Hanzlíková
zobrazit profil Jiří Šír
Jiří Šír
zobrazit profil Tomáš Fiala
Tomáš Fiala
zobrazit profil Jiří Lajtoch
Jiří Lajtoch
zobrazit profil Pavel Kašník
Pavel Kašník
zobrazit profil Martin Dvořák
Martin Dvořák
zobrazit profil Ctirad Musil
Ctirad Musil