Muammar Kaddáfí

Datum narození: 19. 6. 1942
Datum úmrtí: 20. 10. 2011
Přezdívka: vzteklý pes
Místo narození: Syrta, Líbya
Profese: diktátor
Znamení: Blíženci

Životopis

Jeden z najdlhšie vládnucich diktátorov. Ľudové povstanie proti jeho vláde vyústilo do vojnového konfliktu v Líbyi.

Kaddáfí pochází z bedujínské rodiny, která žila v poušti nedaleko Surtu. Poté co povinně několik let studoval korán, začal v roce 1956 navštěvovat školu ve městě Sabha. Právě tam získal přátele, s nimiž měl později převzít moc nad celou Lybií.

Při studiích byl Kaddáfí ovlivněn arabským nacionalismem, který v sousedním Egyptě propagoval prezident Násir. Pro politický aktivismus byl následně ze školy vyloučen a nakonec skončil u studií práv na univerzitě v Tripolisu. Posléze nastoupil na vojenskou akademii a studoval dokonce i rok na Královské vojenské akademii v Sandhurstu. Po návratu byl důstojníkem v lybijské armádě.

Dne 1. března 1969 armáda provedla státní převrat a svrhla krále Idríse a ještě ten den byla vyhlášena Lybijská arabská republika a Kaddáfí měl titul bratra vůdce revoluce.

Již od počátku své vlády zaměřil Kaddáfí zahraniční politiku země jak proti Spojeným státům, tak proti Velké Británii. Naopak s arabskými zeměmi se snažil o co nejtěsnější vztahy. Navrhl dokonce federaci arabských republik, v níž by kromě Libye byly i Egypt, Sýrie či Tunis.

V domácí politice vybudoval Kaddáfí režim, který je dle jeho vlastních slov nejdemokratičtějším na světě. Pojmenoval ho džamáhirija a jedná se především o směsici islámu, arabismu a socialismu. Kaddáfí sám svoji ideologii rozpracoval v takzvaných Zelených knihách, které vydal v druhé polovině sedmdesátých let.

V průběhu osmdesátých let byl Kaddáfí považován za jednoho z největších světových sponzorů terorismu. V devadesátých letech odsoudil terorismus a Libye se začala navracet zpět do světového společenství. Sblížení se západem ukázala i Kaddáfího reakce na zářijové útoky na New York a Washington v roce 2001. Kaddáfí je ostře odsoudil a přislíbil pomoc v boji proti Al-Kajdě. V roce 2003 pak oznámil, že Libye ukončí svůj program v oblasti zbraní hromadného ničení. O tři roky později se pak Spojené státy rozhodly s Tripolisem opět navázat diplomatické styky.

Zajímavostí je, že Kaddáfího soukromou ochranku netvoří muži, ale ženy. Pod názvem Amazonská garda ho doprovází nejen v Lybii, ale i na důležitých zahraničních jednáních.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Mark Hamill
Mark Hamill
zobrazit profil Michal Straka
Michal Straka
zobrazit profil Bronislav Schwarz
Bronislav Schwarz
zobrazit profil Karel Kameník
Karel Kameník
zobrazit profil Amra Silajdžič
Amra Silajdžič
zobrazit profil Michael Schumacher
Michael Schumacher
zobrazit profil Petr Štěpánek
Petr Štěpánek