Jaroslav Dietl

Jaroslav Dietl

Datum narození: 22. 5. 1929
Datum úmrtí: 29. 6. 1985
Místo narození: Záhřeb, Jugoslávie
Profese: scenárista
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Jaroslav Dietl sklízel ovace jak u nás, tak v zahraničí. Jeho Nemocnice na kraji města byla na předních příčkách sledovanosti v Německu. Ne nadarmo se mu říká "král českých seriálů".

Jaroslav Dietl má na svém kontě více než 90 scénářů, které získaly uznání jak u nás, tak v zahraničí. Protože se jeho otec vydal s rodinou pracovně do Jugoslávie, narodil se malý Jaroslav tam. Sotva se naučil pořádně mluvit a zajímat hlouběji o okolní svět, přestěhovala se rodina do Československa. Nakonec se uhnízdili v Brně, kde i mladý Jaroslav Dietl po zdolání reálného gymnázia a průmyslové školy textilní studoval ještě psychologii na Masarykově univerzitě. Dokonce vychovával i učňovskou mládež a pracoval na ministerstvu sociální péče.

Jeho zájem o okolní svět však rozhodně neustával. Začal se zajímat o dramaturgii, kterou nakonec i studoval na FAMU. Během té doby začal psát různé komické skeče pro Československou televizi, takže není divu, že po zdolání FAMU se konečně v roce 1962 stal Jaroslav Dietl nedílnou součástí Filmového studia Barrandov.

Jaroslav Dietl dával své přesvědčení najevo různými cestami. Nakonec byl v roce 1973 pro své názory vyloučen z KSČ. Spolupracoval s divadly - je autorem her jako Marmeládové moře, Nepokojné hody svaté Kateřiny, Byli jednou dva..., Baron Kaplan, Tři chlapi v chalupě, Slečnu pro Jeho excelenci, soudruzi!, Filosofská historie, aj.

Jako dramaturg Jaroslav Dietl zazářil hlavně díky psychologickému dramatu Jiřího Hanibala Škola hříšníků a díky komedii Františka Filipa Utrpení mladého Boháčka. Jako autor vynikl díky filmům Tři chlapi v chalupě (1963), kde si zahrál například Lubomír Lipský nebo Ladislav Trojan, černou komedií s Vlastimilem Brodským Ďábelské líbánky (1970), další komedií Zdeňka Podskalského st. Křtiny, závěrem třeba ještě Nešťastný šafářův dvoreček a krátkometrážní komedie Babička.

Významnější jsou ale jeho seriály, které mu zajistily popularitu i v zahraničí. Za ty nejznámější můžeme jmenovat seriály Rodina Bláhova, Nejmladší z rodu Hamrů, Žena za pultem, Malý pitaval z velkého města, Rozpaky kuchaře Svatopluka, Synové a dcery Jakuba Skláře a konečně legendární Nemocnice na kraji města (1977, 1981). Za významný podíl na české kinematografii získal Cenu ČST i titul Zasloužilého umělce.

Jaroslav Dietl byl i spisovatelem z povolání. Publikoval také v deníku Mladá fronta a v časopisu Dikobraz.

Se svou ženou Magdalenou Dietlovou se seznámil v době, kdy pracoval v televizi. Oba v té době rozbourali své dosavadní vztahy, aby mohli být spolu. Nakonec jí (stejně jako svým dětem) zemřel před očima, když hráli rodinný tenis a Jaroslav Dietl dostal infarkt.

 

Články o celebritě

Skutečné zatčení i role pro Annu K.: Malý pitaval z velkého města slaví 40 let Skutečné zatčení i role pro Annu K.: Malý pitaval z velkého města slaví 40 let Trezor byl otevřen, služební zbraně rozdány, a náčelník Břetislav Kubát s tváří Ladislava Freje (82)... číst článek
Nemocnice na kraji města slaví 45 let: Výjimečná, legendární, nezapomenutelná Nemocnice na kraji města slaví 45 let: Výjimečná, legendární, nezapomenutelná Nevyhnuly se mu pohromy, soudruhům příliš nevoněl a splněné přání geniálního scenáristy málem nevzni... číst článek
Odvrácená tvář předlistopadových trháků: Herci si kradli role Odvrácená tvář předlistopadových trháků: Herci si kradli role Během totality nebylo jednoduché získat hlavní roli ve filmu či seriálu. Mezi herci tak panovala vel... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Tomáš Vorel st.
Tomáš Vorel st.
zobrazit profil Biser Arichtev
Biser Arichtev
zobrazit profil Martin Kuba
Martin Kuba
zobrazit profil Barry Levinson
Barry Levinson
zobrazit profil Jakub Červenka
Jakub Červenka
zobrazit profil Hana Třeštíková
Hana Třeštíková
zobrazit profil Petr Oukropec
Petr Oukropec