Jan Hamáček

Datum narození: 4. 11. 1978
Místo narození: Mladá Boleslav
Profese: politik ČSSD, 12. a 14. ministr zahraniční, 14. šéf vnitra
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Politik ČSSD Jan Hamáček byl léta poslancem a od únoru 2018 do prosince 2021 i předsedou strany. Na postu šéfa sociálních demokratů ho po volebním debaklu vystřídal Michal Šmarda.

Jako dítě chodil Jan Hamáček na základní školu v rodné Mladé Boleslavi. V mládí byl aktivním členem tamního oddílu vodních skautů. V letech 1997 až 2001 studoval Filozofickou fakultu UK v Praze obor překladatelství a tlumočnictví, kterou ale nedokončil. Hovoří anglicky, španělsky, německy a francouzsky, dále ovládá základy ruštiny a polštiny.

JAN HAMÁČEK - ROZHOVOR PRO DENÍK E15

Hamáček dostal Záslužný kříž MO

Svoji politickou kariéru Jan Hamáček začal jako člen Mladých sociálních demokratů. Mezi roky 2002 až 2006 působil jako jejich předseda a v letech 2006 až 2008 coby viceprezident Světové organizace socialistické mládeže. V roce 2009 obdržel Záslužný kříž ministra obrany III. stupně, který mu byl udělen ministrem obrany Martinem Bartákem za zásluhy o rozvoj rezortu.

Nějaký čas Jan Hamáček působil v zastupitelstvu Středočeského kraje. Poté přešel do funkce vedoucího zahraničního oddělení sociální demokracie a zároveň poradce předsedy vlády Jiřího Paroubka pro zahraniční politiku. 

Hamáček šéfoval dvě ministerstva

Poslanecký mandát Jan Hamáček poprvé získal ve volbách 2006. V prosinci 2012 byl zvolen místopředsedou Sněmovny a v listopadu 2013 poskočil na křeslo šéfovské.

V parlamentních volbách 2017 se stal lídrem sociálních demokratů ve Středočeském kraji. V únoru 2018 byl Jan Hamáček zvolen předsedou ČSSD.

V červnu téhož roku prezident Miloš Zeman Jana Hamáčka jmenoval ministrem hned dvou resortů, a to vnitra a zahraničí. Resort zahraničí 1. místopředseda druhé vlády Andreje Babiše vedl do října, než jej převzal Tomáš Petříček. Ten byl v dubnu 2021 odvolán a resort dostal na starost opět Jan Hamáček a po něm pak záhy Jakub Kulhánek (ČSSD).

Do parlamentních voleb 2021 Jan Hamáček vkročil jako jednička středočeské kandidátky. Neuspěl, ostatně stejně jako celá strana, která se do Sněmovny vůbec nedostala. Posléze rezignoval na post předsedy ČSSD. Na mimořádném sjezdu strany v prosinci 2021 ho nahradil Michal Šmarda.

Ve vládních funkcích Jan Hamáček skončil 17. prosince 2021, kdy byl jmenován nový kabinet.

Jan Hamáček si vzal Gabrielu Kloudovou

O JANU HAMÁČKOVI ČTĚTE ZDE>>

Jan Hamáček s bývalou manželkou Kamilou vychovával syny Matyáše a Lukáše. Po 13 letech manželství - v lednu 2020 oznámil rozvod. Došlo k němu na jaře téhož roku.

Koncem července 2020 se Jan Hamáček znovu oženil. Vzal si bývalou pražskou zastupitelku Gabrielu Kloudovou.

 

 

Další Politici

zobrazit profil Ilona Mauritzová
Ilona Mauritzová
zobrazit profil Ivo Grüner
Ivo Grüner
zobrazit profil Ivo Vondrák
Ivo Vondrák
zobrazit profil Richard Brabec
Richard Brabec
zobrazit profil Petr Hlaváček
Petr Hlaváček
zobrazit profil Vítězslav Schrek
Vítězslav Schrek
zobrazit profil Petr  Gawlas
Petr Gawlas
zobrazit profil Richard Falbr
Richard Falbr