Jiří Straka

Jiří Straka

Datum narození: 16. 4. 1969
Místo narození: Praha
Profese: odsouzený vrah
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Jiří Straka republiku vydědil jako tzv. spartakiádní vrah. V Praze brutálně napadl 11 žen. Před trestem smrti ho zachránil nízký věk. Bylo mu totiž jen 16 let.

Přitom pochází ze slušné rodiny. Vyrůstal se dvěma sourozenci - bratrem a sestrou. Nadprůměrně inteligentní, avšak neambiciózní Jiří Straka trpěl již v mládí psychickými problémy, kvůli kterým byl vyšetřován psychiatrem.

Straha přivazoval spolubydlící k postelím

Ve škole měl Jiří Straka problémy s chováním a dopouštěl se drobných krádeží. Z internátu ve Stochově, kde navštěvoval hornické učiliště, byl vyloučen, protože přivazoval své spolubydlící k postelím.

V období 17. února do 16. května roku 1985 Jiří Straka na území Prahy napadl 11 žen. Brutalita jeho útoků se případ od případu zvyšovala. Nakonec byl usvědčen ze tří vražd, dvou pokusů o vraždu, pěti znásilnění a tří loupeží.

První oběť Straka zavraždil v lesoparku

Poprvé se o znásilnění tehdy 16letý mladík pokusil v únoru 1985. Během března napadl minimálně další dvě dívky. Jednalo se o loupežná přepadení. V dubnu Jiří Straka znásilnil a následně zabil mladou ženu v lesoparku. Svou oběť zasypal listím.

V květnu napadl a okradl postarší ženu. Kvůli jejímu věku ji sexuálně nezneužil. To, že žena s velkým šokem a psychickými následky útok přežila, se Jiří Straka s překvapením dozvěděl až u soudu. V ten samý večer znásilnil a zavraždil 30letou lékařku.

K zločinům se Jiří Straka doznal

Obavy společnosti stoupaly z důvodu chystané VI. Československé spartakiády, kde kvůli velkému výskytu mladých dívek mohl tehdy ještě neznámý vrah znovu zaútočit. Vyšetřovací orgány v čele s Jiřím Markovičem byly pod velkým tlakem.

V květnu se stala poslední zavražděnou a znásilněnou obětí žena, která po sobě zanechala dvě děti. 22. května roku 1985 se na základě jedné z výpovědí napadených dívek podařilo Jiřího Straku zadržet. Následně se doznal ke všem svým zločinům.

Jiří Straka řekl, že by vraždil dál

Svá napadení, znásilnění a vraždy policii detailně popisoval. Sám Jiří Straha přiznal, že k útokům ho vedl silný sexuální pud. Nepociťoval žádný soucit a prohlásil, že pokud by nebyl zadržen, vraždil by dál.

Zajímavostí je, že jednou z věcí, která Jiřího Straku usvědčila, byl řetízek, který ukradl jedné ze svých napadených obětí a daroval ho své tehdejší dívce. Ta ho uviděla v televizi a oznámila tuto skutečnost policii.

Dostal deset let a podstoupil kastraci

Kvůli nízkému věku nemohlo být Jiřímu Strakovi vyměřeno více než dest let vězení. V roce 1994 mu byl trest zkrácen prezidentskou amnestií. Následovala ústavní sexuální léčba. Podstoupil kastraci kvůli předchozímu poranění genitálií, které mu podle jeho slov způsobili bachaři. V době své léčby bral pervitin.

Jiří Straka byl 24. prosince 2004 za velkého zájmu médií propuštěn. Posléze si změnil jméno. Snaží se zapomenout na minulost a žít jiný, nový život. Vězení a léčba na něm nechaly psychické následky. Doposud se prý údajně ambulantně léčí. Nechce se nechat fotografovat ani poskytovat rozhovory.

Na negativní ohlasy veřejnosti Jiří Straka reagoval takto: "Když jste mě tenkrát neoběsili, tak mě teď nechte žít."

 

 

Další Ostatní

zobrazit profil Vlado Štancel
Vlado Štancel
zobrazit profil Michaela Pavlátová
Michaela Pavlátová
zobrazit profil Petr Menšík
Petr Menšík
zobrazit profil Harvey Weinstein producent
Harvey Weinstein producent
zobrazit profil Jakub Michálek
Jakub Michálek
zobrazit profil Marek Půček
Marek Půček
zobrazit profil Michal Červín
Michal Červín
zobrazit profil Jana Berkovcová
Jana Berkovcová