Nikola Márová

Nikola Márová

Datum narození: 24. 6. 1980
Místo narození: Praha
Výška: 170 cm
Profese: baletka, držitelka Cen Thálie
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Baletka Nikola Márová se jako první sólistka pražského Národního divadla stala držitelkou Cen Thálie, a to v roce 2008 a posléze znovu deset let nato.

S baletem Nikola Márová začala v šesti letech v Přípravce baletu Národního divadla. V letech 1990 až 1998 absolvovala pražskou Taneční konzervatoř. Během studií byla na dvou stážích v Drážďanech.

NIKOLA MÁROVÁ DOSTALA VÝROČNÍ CENU BALETU ND

V roce 1999 Nikola Márová nastoupila do Národního divadla jako členka baletního sboru, v roce 2001 získala sólovou smlouvu a v roce 2006 statut první sólistky. Diváci ji mohli vidět tančit také ve Státní opeře nebo v brněnském Národním divadle.

Za rok 2002 Nikola Márová získala cenu Philip Morris Ballet Flower Award udělovanou každoročně nejlepšímu českému baletnímu umělci a již pátým rokem se stala nejoblíbenější tanečnicí v ČR.

V dubnu 2008 Nikola Márová obdržela Cenu Thálie za mimořádný jevištní výkon - Balet, pantomima a jiné tanečně-dramatické žánry. Ocenění jí vynesla role Odetty/Odilie v baletu Labutí jezero. Stejnou cenu získala v březnu 2018 za roli matky v baletu Svěcení jara.

Nikola Márová se zúčastnila řady zahraničních turné, např. po Německu, Španělsku, Finsku, Itálii, Portugalsku, Maltě, Rusku, Taiwanu a Číně.

V roce 2008 se Nikola Márová provdala za kolegu, českého tanečníka ruského původu Alexandra Katsapova. Roku 2011 se jim narodil syn Maxim.

 

Další Umělci

zobrazit profil Dušan Soták
Dušan Soták
zobrazit profil Václav Hudeček
Václav Hudeček
zobrazit profil Helena Štáchová
Helena Štáchová
zobrazit profil Jakub Ludvík
Jakub Ludvík
zobrazit profil Richard Pogoda
Richard Pogoda
zobrazit profil Adriana Mašková
Adriana Mašková
zobrazit profil Dušan Chrástek
Dušan Chrástek
zobrazit profil Vladimír Jiránek
Vladimír Jiránek