Kamala Harris

Datum narození: 20. 10. 1964
Místo narození: Oakland, Kalifornie, USA
Profese: 49. viceprezidentka Spojených států amerických, exsenátorka
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Advokátka Kamala Harris, od roku 2017 senátorka za stát Kalifornie, byla v listopadu 2020 zvolena viceprezidentkou USA po boku demokrata Joea Bidena, 46. amerického prezidenta.

Vystudovala politologii, ekonomii a práva na Howardově univerzitě a na Kalifornské univerzitě. V letech 2004 až 2017 Kamala Harris, celým jménem Kamala Devi Harris, působila jako státní zástupkyně, z toho v letech 2011 až 2017 coby zvolená ministryně spravedlnosti Kalifornie.

V senátních volbách 2016 Kamala Harris porazila úřadující kongresmanku Lorettu Sanchez a v Senátu vystřídala dlouholetou senátorku Barbaru Boxer. Stala se tak teprve třetí senátorkou za stát Kalifornie. Je označována za Afroameričanku, zároveň ale patří mezi jihoasijské Američany.

V lednu 2019 Kamala Harris oznámila kandidakutu v prezidentských volbách 2020, kterou v prosinci téhož roku stáhla. Jako hlava státu se chtěla zasadit o trestní stíhání Donalda Trumpa. Demokratický kandidát na 46. prezidenta USA Joe Biden si ji 11. srpna 2020 vybral za kandidátku na post viceprezidentky. A společně v listopadu 2020 vyhráli volby. Jejich inaugurace se konala 20. ledna 2021.

Podporuje mj. povinné rozvážení dětí odlišných ras do škol v jiných čtvrtích, aby byla podpořena rasová diverzita na amerických školách, pozitivní diskriminaci na univerzitách, legalizaci marihuany a státem hrazené zdravotní pojištění. Kamala Harris nesouhlasí s odpůrci samotek ve věznicích.

O KAMALE HARRIS ČTĚTE ZDE>>

V roce 2014 se Kamala Harris provdala za advokáta Douglase Emhoffa. Ten až do potvrzení své ženy jako demokratické kandidátky na viceprezidentku USA dne 19. srpna 2020 pracoval coby advokát pro velkou právnickou firmu DLA Piper. Potom si vzal neplacenou dovolenou. Po manželčině vítězství oznámil, že se hodlá věnovat své roli v Bílém domě.

Kamala Harris je bezdětná. Její manžel má dvě děti z předchozího 16 let trvajícího svazku s producentkou Kerstin Emhoff.

 

 

Články o celebritě

Královna Vánoc Mariah Careyová (54): Svátky bez chlapa! Královna Vánoc Mariah Careyová (54): Svátky bez chlapa! Bez Mariah Careyové (54) by to snad ani nebyl prosinec, její hlas rozhodně během adventu slyšel úpln... číst článek
Izrael má novou strategii. Vůdce Hamásu loví s pomocí umělé inteligence Izrael má novou strategii. Vůdce Hamásu loví s pomocí umělé inteligence Izraelská ofenziva na jihu Pásma Gazy je založená na informacích získaných od stovek ozbrojenců zaja... číst článek
Fiala na klimatické konferenci v Dubaji: Česko má racionální postoj. Experti: COP28 průlom nepřinese Fiala na klimatické konferenci v Dubaji: Česko má racionální postoj. Experti: COP28 průlom nepřinese Ve Spojených arabských emirátech dnes pokračuje klimatická konference OSN (COP28) a se svým projevem... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Jiří Milek
Jiří Milek
zobrazit profil Jan Hofmann
Jan Hofmann
zobrazit profil Marian Jurečka
Marian Jurečka
zobrazit profil Jan Machač
Jan Machač
zobrazit profil Jaroslav Hejl
Jaroslav Hejl
zobrazit profil Vladimíra Vítová
Vladimíra Vítová
zobrazit profil Milouš Jakeš
Milouš Jakeš