Zdeněk Dolanský

Zdeněk Dolanský

Datum narození: 4. 1. 1952
Datum úmrtí: 20. 10. 2020
Místo narození: Praha
Profese: herec, dabér

Související celebrity

Životopis

Herec Zdeněk Dolanský, otec slavnějšího Jana Dolanského, se věnoval zejména divadlu, kde ztvárnil přes 130 rozmanitých úloh. Před kamerou se objevil v epizodních rolích.

Před studiem herectví Zdeněk Dolanský pracoval jako rekvizitář v Městských divadlech pražských. Po absolvování AMU krátce působil v divadlech v Jihlavě, Liberci, Olomouci a v Příbrami, posléze šest let ve Východočeském divadle v Pardubicích.

O ZDEŇKOVI DOLANSKÉM ČTĚTE ZDE>>

V roce 1986 Zdeněk Dolanský přešel do pražského divadla E. F. Buriana, kterému zůstal věrný až do jeho zrušení. V tomto období nastudoval titulní úlohu v Brechtově Donu Juanovi. Pak rok hrál v Městských divadel pražských, odkud odešel do Labyrintu. I zde účinkoval až do jeho zániku v roce 1997.

Osm let Zdeněk Dolanský vystupoval ve Středočeském divadle Kladno, kde ztvárnil řadu rolí, např. Geronata v Scapinových šibalstvích, Lízala v Maryše nebo Harpagova v Lakomcovi. Od roku 2013 se stal posilou souboru Městských divadel pražských.

Za svůj život Zdeněk Dolanský, který byl též vyhledávaným dabérem, na prknech, co znamenají svět, ztvárnil více než sto třicet rozmanitých úloh klasického i současného činoherního repertoáru.

Zejména menší role Zdeněk Dolanský dostal v řadě oblíbených seriálů. Zahrál si v Četnických humoreskách, v Policii Modrava, v Raplovi nebo v Kriminálce Anděl.

Ve šlépějích Zdeňka Dolanského se vydal jeho syn Jan.

Herec a dabér Zdeněk Dolanský zemřel 20. října 2020. Bylo mu 68 let.

 

Další Herci

zobrazit profil Johana Munzarová
Johana Munzarová
zobrazit profil Petr Polák
Petr Polák
zobrazit profil Alexej Pyško
Alexej Pyško
zobrazit profil Morgan Freeman
Morgan Freeman
zobrazit profil Naďa Konvalinková
Naďa Konvalinková
zobrazit profil Kryštof Hádek
Kryštof Hádek
zobrazit profil Simon Helberg
Simon Helberg