Miloš Hlavica

Miloš Hlavica

Datum narození: 29. 10. 1933
Datum úmrtí: 12. 8. 2015
Profese: herec, dabér
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

S hlasem věčného milovníka namluvil Miloš Hlavica nesčetně filmových postav. Samozřejmě i hrál. Jeho třetí uměleckou těžnicí byl rozhlas, čtvrtou pak malba a pátou Růžena Merunková, jeho manželka.

Miloš Hlavica byl ale hlavně hercem pražského Realistického divadla Zdeňka Nejedlého, dnešního Švandova divadla. Narodil se do umělecky založené rodiny - např. jeho bratr Pavel byl operní pěvec. Sám se v mládí nalezl v recitaci a ochotnickém divadle. Poté studoval architekturu, ale byla to jen slepá ulička. Vrátil se z ní na DAMU a poté do Realistického divadla. Hostoval např. v Divadle Na Jizerce. Miloš Hlavica si zahrál také v několika převážně televizních snímcích. Ty nejznámější jsou Nemocnice na kraji města, Dobrodružství kriminalistiky nebo drama režiséra Jiřího Stracha Genij vlasti.

Na propisku a psaný text Miloš Hlavica rezignoval, místo toho si svůj deník maloval. Jeho výtvarná díla byla často motivována divadelním prostředím nebo krajinami. Inicioval také výstavy s názvem Herci malují. V rozhlase vytvořil desítky her a pořadů o poezii. Jeho dominantní umělecký gen přeskočil i na jeho tři potomky. Syn Marek je novinář, Lukáš herec a režisér a dcera Anna byla herečka. Miloš Hlavica se dvakrát oženil. Nejprve s herečkou Ivankou Devátou (brali se, když jí bylo 24 let, nakonec ale skončila v náručí dalšího českého herce Josefa Vinkláře) poté taktéž s herečkou Růženou Merunkovou.

Miloš Hlavica zemřel 12. srpna 2015. Bylo mu 81 let.

 

Další Herci

zobrazit profil Jaroslav Dušek
Jaroslav Dušek
zobrazit profil Sarah Haváčová
Sarah Haváčová
zobrazit profil Jiří Kodet
Jiří Kodet
zobrazit profil Libuše Švormová
Libuše Švormová
zobrazit profil Kit Harington
Kit Harington
zobrazit profil Samuel L. Jackson
Samuel L. Jackson
zobrazit profil Stefan Konarske
Stefan Konarske