Související celebrity

Životopis

Ivana Zemanová, druhá manželka 3. prezidenta ČR Miloše Zemana, byla od 8. března 2013 deset let první dámou.

Ivana Zemanová, rozená Ivana Bednarčíková, je česko-slovenského původu. Otec, Slovák Pavel Bednarčík, byl politický vězeň. Během studia na gymnáziu v Popradu byl zatčen a společně s několika studenty obviněn z velezrady, za což dostal tři roky vězení. Po propuštění se seznámil s Češkou Anastázií Plánkovou, poštovní úřednicí, s níž měl syna Petra (*1961) a dceru Ivanu (*1965).

IVANA ZEMANOVÁ RADIKÁLNĚ ZMĚNILA ŠATNÍK

Kvůli Zemanovi nedodělala vysokou

Ivana Zemanová vystudovala gymnázium v Bystřici nad Pernštejnem a na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně poté začala studovat obor romanistika. Se svým budoucím manželem, tehdy ještě vědeckým pracovníkem Prognostického ústavu ČSAV a poslancem Milošem Zemanem, se Ivana Bednarčíková seznámila v roce 1990.

Kvůli charismatickému, o dvacet let staršímu a rozvedenému muži přerušila studium (i když měla už rozpracovanou diplomovou práci) a stala jeho asistentkou. V srpnu 1993 se vzali na Novoměstské radnici v Praze. To už byla Ivana Zemanová těhotná, dcera Kateřina se jim narodila 1. ledna 1994.

Zemanová s manželem žili odděleně

Po odchodu Miloše Zemana z postu předsedy vlády do penze začali žít manželé odděleně: Miloš Zeman na Vysočině v Novém Veselí, Ivana Zemanová s dcerou v panelovém bytě v pražských Stodůlkách.

PROMĚNY IVANY ZEMANOVÉ

Mezi zaměstnání Ivany Zemanové patřila např. propagace projektu Česká kulturní sezóna ve Francii 2002, který organizovalo ministerstvo kultury. Pracovala též jako vedoucí oddělení obchodu dovozce moldavských vín Mold Vin CZ manželova přítele a sponzora Strany práv občanů - Zemanovci Zdeňka Zbytka. Působila též jako produkční odboru kultury Správy Pražského hradu.

O IVANĚ ZEMANOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Zemanová se nezapojila do kampaně

Ivana Zemanová se od zvolení Miloše Zemana prezidentem ČR občas představila na mezinárodních návštěvách. S manželem se také začala účastnit dalších akcí, např. otevření nové botanické zahrady, kde se ukázala jako obrovská znalkyně květin. Na rozdíl od dcery Kateřiny se nezapojila do manželovy prezidentské volební kampaně v roce 2012. Před volbami 2018 mu podporu vyjádřila.

Manželovi Ivany Zemanové prezidentský mandát vypršel o půlnoci 8. března 2023.

  

 

Články o celebritě

Pavlová představila svůj fond: Sponzory zatím neshání Pavlová představila svůj fond: Sponzory zatím neshání Svoji roli první dámy posiluje Eva Pavlová (59). Ta chce skrz svůj nový nadační fond, který včera př... číst článek
Pan „IKEA“ McCabe o cenách, které naštvaly Čechy: Proč jsou ceny v Česku tak jiné? Pan „IKEA“ McCabe o cenách, které naštvaly Čechy: Proč jsou ceny v Česku tak jiné? Nákupy nábytku například v Německu by už pro Čechy neměly být tak výhodné. Obchodní dům IKEA totiž z... číst článek
Šéf Ikey v Hráčích o vybavení prezidentské vily na Hradě. Jak si Pavel vybíral nábytek? Šéf Ikey v Hráčích o vybavení prezidentské vily na Hradě. Jak si Pavel vybíral nábytek? Už víc než měsíc bydlí prezident Petr Pavel s manželkou Evou a jejich Mickou v Lumbeho vile na Pražs... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Petr Kutheil
Petr Kutheil
zobrazit profil Jiří Dědeček
Jiří Dědeček
zobrazit profil Pavla Topolánková
Pavla Topolánková
zobrazit profil Eva Dvořáčková
Eva Dvořáčková
zobrazit profil Libor Baselides
Libor Baselides
zobrazit profil Vojtěch Mašek
Vojtěch Mašek
zobrazit profil Sarah Haváčová
Sarah Haváčová
zobrazit profil Brandon Lee
Brandon Lee