Ivo Pešák

Ivo Pešák

Datum narození: 7. 9. 1944
Datum úmrtí: 9. 5. 2011
Místo narození: Jaroměř
Profese: komik, hudebník, malíř
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Ivo Pešák, nemotorný chlápek s plnovousem, se stal legendou díky Jožinovi z bažin, jedné z nejslavnějších písní kapely Banjo Band Ivana Mládka.

Nejprve Ivo Pešák absolvoval Pražskou konzervatoř a poté tři roky působil ve Středočeském symfonickém orchestru v Poděbradech jako klarinetista. Krátce učil na hudební škole a pak se stal členem kapely Banjo Band, se kterou působil s malými přestávkami až do své smrti.

Pešákův Jožin uspěl i v Polsku

V kapele Ivo Pešák hrál od počátku 70. let 20. století, kde spolu s Ivanem Mládkem vystupoval také např. s Janem Mrázkem, Lenkou Plačkovou nebo Lenkou Šindelářovou. Pešákům Jožin byl slavný nejen u nás, ale i v Polsku.

Ivan Mládek byl jeho velkým kamarádům, se kterým se znal přes padesát let. Mezi další dlouholeté přátelé Ivo Pešáka patřil herec Zdeněk Srstka, který ho obdivoval především za jeho suchý, pohotový a chytrý humor. 

Místo klapky Pešák namaloval lebku

K povoláním Ivo Pešáka patřilo i malířství. Paradoxem je, že jeho umělecká díla malovaná před jeho odchodem si zahrávala s tématem smrti. Patřil k nim i obraz Poslední večeře Páně nebo Lebka v klobouku, kterou namaloval pro Zlínský filmový festival namísto filmové klapky, kterou si objednali.

S Václavem Upírem Krejčím tvořil Ivo Pešák hudební dvojici Dýza boys.

Pešák zemřel po operaci bypassu

Ivo Pešák žil 29 let s manželkou Miladou. Během této doby se i jednou rozvedli. Pár však zkoušku překonal a za čas se znovu vzali. Jejich soužití zůstalo bezdětné. Ivo Pešák však měl dvě děti z předešlého svazku.

Hudebník, klarinetista, zpěvák a malíř Ivo Pešák zemřel 9. května 2011 po náročné operaci bypassu v pražském IKEM. Se zdravotními problémy, při nichž mu hrozila i amputace nohy, se potýkal již delší dobu.

 

Další Herci

zobrazit profil Michaela Kudláčková
Michaela Kudláčková
zobrazit profil Joel David Moore
Joel David Moore
zobrazit profil Jáchym Novotný
Jáchym Novotný
zobrazit profil Kordula Stropnická
Kordula Stropnická
zobrazit profil Pavla Dostálová
Pavla Dostálová
zobrazit profil Anna Šišková
Anna Šišková
zobrazit profil Marta Dancingerová
Marta Dancingerová
zobrazit profil Carice van Houten
Carice van Houten