Andre Young - Dr. Dre

Andre Young - Dr. Dre

Datum narození: 18. 2. 1965
Přezdívka: Dr. Dre
Místo narození: Compton, Kalifornie, USA
Profese: rapper, producent
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Andre Young neboli Dr. Dre je jeden z hlavních průkopníků hiphopu na světě, šestinásobný držitel cen Grammy, miliardář a jeden ze zakladatelů značkových sluchátek Beats by Dr. Dre.

Na začátku všeho stála agrese a naštvanost z ghetta. Odboj proti vládě a podmínkám, ve kterých černá komunita tehdy žila. Dr. Dre byl jeden z členů legendární, avšak kontroverzní skupiny, N.W.A. Definovali tehdy pojem gangsta rap. Dosáhli obrovského úspěchu a Dre pokračoval dál založením nahrávací společnosti Death Row Records v roce 1991.

O rok později objevil tehdejšího pasáka Snoop Dogga a představil ho na svém debutovém albu The Chronic. Deska získala 3x platinu a po vydání nebyly pochyby o tom, že Dre navždy přepsal dějiny hiphopu. Roku 1996 produkoval nesmrtelný hit California Love, tehdy kralujícímu 2 Pacovi. Vlivem smrti Tupaca Shakura, vycítil opad zájmu o produkty Death Row Records a založil další nahrávací společnost Aftermath Ent. Navždy se rozloučil s pravým gangsta rapem a o rok později objevil mladého začínajícího bílého rappera Eminema. Vyprodukoval jeho prvotní album The Slim Shady LP a dodnes mají více než vřelé vztahy.

Následovalo druhé sólové album Chronic 2001, kde představil další jména, která dostal do hry. Hittman, Snoop Dogg, Jay-Z, Xzibit, nebo již zmiňovaný Eminem. Všechna tahle jména vděčí, alespoň částečně, za svůj kariérní úspěch Dremu. Andre se dokonce objevil i v několika filmech jako je Set It Off, The Wash nebo Training Day.

Rok 2008 byl pro Dreho neskutečně přelomový. Vydal svou vlastní edici sluchátek pojmenovanou Beats by Dre a začal budovat své sluchátkové impérium. Sluchátka se stala hitem, módním doplňkem a fenoménem téměř po celém světě. Dodnes se za účelem reklamy objevují v mnoha klipech a stala se neskutečně populární pro svůj zvuk i design. Následovalo pár spoluprácí s firmou HTC a v červnu 2014 společnost Apple odkoupila Beats Audio za rekordních 3,2 miliardy dolarů. Dr. Dre se tímto krokem stal prvním umělcem v hiphopu, jehož jmění přesáhlo miliardu dolarů.

Kuriózní je, že i přes pozdější hudební neaktivitu Dreho, je stále (již od roku 2004), očekáváno jeho třetí sólové album s názvem Detox. Dočkají se fanoušci? To ví jenom Dr. Dre.

 

Další Zpěváci

zobrazit profil Marcela Březinová
Marcela Březinová
zobrazit profil Aneta Langerová
Aneta Langerová
zobrazit profil Olivie Žižková
Olivie Žižková
zobrazit profil Ondřej Hejma
Ondřej Hejma
zobrazit profil Vlastimil Horváth
Vlastimil Horváth
zobrazit profil Tina Turner
Tina Turner
zobrazit profil Gabriela Gunčíková
Gabriela Gunčíková
zobrazit profil David Bowie
David Bowie