Andrew Lloyd Webber

Andrew Lloyd Webber

Datum narození: 22. 3. 1948
Místo narození: Kensington, Londýn
Profese: Skladatel
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Andrew Lloyd Webber se dá považovat za jednoho z nejúspěšnějších skladatelů dnešní doby. Proslavil se především muzikály Jesus Christ Superstar, Evita, nebo Fantom Opery.

Andrew Lloyd Webber pochází z hudební rodiny. Jeho otec byl varhaník a skladatel a matka pianistka a violoncellistka. Od malička se učil na různé hudební nástroje a velmi brzo začal skládat hudbu například pro školní představení. V roce 1964 odešel studovat dějiny umění na Oxford University. O rok později potkal textaře Tima Rice a tak vznikla dvojce, která zplodila tolik světových unikátů. Ze školy odešel a začal skládat muzikály a popové songy. První úspěchy přišly s muzikálem Josef a jeho skvostný plášť. Úplně se proslavil v roce 1971 svou rockovou operou Jesus Christ Superstar, který se u nás hraje v hudebním divadle Karlín s hlavními představiteli v podání Kamila Střihavky a Báry Basikové.

Mezi další nejúspěšnější muzikály ve spolupráci s Timem Ricem patří životopisný muzikál Evita, v jehož filmové verzi si hlavní role zahráli MadonnaAntoniem Banderasem, muzikál Cats, při kterém se jeviště změní na skládku a věci jsou přizpůsobeny velikostně tak, aby nám dávaly pohled z kočičí perspektivy. Herci se pohybují po scéně v exotických kostýmech a představují nám různé charaktery všech možných kočiček a vše, co kočky charakterizuje. Tento muzikál se stal jedním z nejpopulárnějších muzikálů všech dob. Ale úplně nejúspěšnějším muzikálem je jeho Fantom Opery, který je adaptací stejnojmenné knihy a v roce 2014 měl premiéru i u nás v divadle Goja.  Fantom Opery se stal muzikálem všech dob s nejvyšší hrubým výdělkem 3,3 miliardy dolarů a představení navštívilo 80 milionů diváků.

V roce 1992 byl pasován na Sira Andrew Lloyd Webbera královnou Alžbětou II. a v roce 1997 byl udělen doživotní titul Baron Lloyd Webber ze Sydmontonu v kraji Hampshire. Vyhrál Oskara za nejlepší hudbu s písní You Must Love Me. V Londýně vlastní sedm divadel. Byl třikrát ženatý a má pět dětí. V současné době pracuje na nové opeře s názvem Mistr a Markétka.

 

Další Hudebníci

zobrazit profil Tomáš Vořechovský
Tomáš Vořechovský
zobrazit profil František Soukup
František Soukup
zobrazit profil Aleš Sigmund
Aleš Sigmund
zobrazit profil Jaroslav Wykrent
Jaroslav Wykrent
zobrazit profil Martin Chobot
Martin Chobot
zobrazit profil Jaromír Nohavica
Jaromír Nohavica
zobrazit profil Martin Kocián
Martin Kocián
zobrazit profil Otakar Petřina
Otakar Petřina