Lydie Franka Bartošová

Datum narození: 9. 1. 1983
Přezdívka: Kněžka chaosu
Místo narození: České Budějovice
Profese: politička České pirátské strany, knihovnice

Související celebrity

Životopis

Lydie Franka Bartošová, přezdívaná Kněžka chaosu, ve volbách 2018 získala křeslo v Zastupitelstvu městské části Praha 2.

Knihovnice Lydie Franka Bartošová, rozená Lydie Hejnová, se věnuje feministickým otázkám a bojuje za rovná práva žen. V roce 2016 např. organizovala v Praze demonstraci proti zákazu potratů v Polsku. Pracovala jako učitelka v mateřské školce, posléze knihovnice na Českém vysokém učení technickém.

LYDIE FRANKA BARTOŠOVÁ - ROZHOVOR NAJDETE ZDE>>

Bartošová se do Sněmovny nedostala

V parlamentních volbách 2017 Lydie Franka Bartošová byla na 10. místě pražské kandidátky, a jelikož nenasbírala dostatek preferenčním hlasů, poslanecký mandát nezískala.

Kromě pražského volebního lídra Jakuba Michálka se do Sněmovny dostali ještě další čtyři piráti. Předseda Ivan Bartoš do křesla v dolní komoře usedl jako jednička České pirátské strany ve Středočeském kraji.

Po komunálních volbách 2018 členka Pirátů od roku 2012 Lydie Franka Bartošová zasedla do Zastupitelstva městské části Praha 2.

Svatba na výročí pádu totality

Za předsedu Pirátů Ivana Bartoše se Lydie Franka, přezdívaná Kněžka chaosu, provdala na 26. výročí Sametové revoluce 1989, 17. listopadu 2015. Svatba se uskutečnila v husitském kostele sv. Václava na Zderaze.

„Manželka je krásná, chytrá, křehká, ale dokáže být i tvrdá. Je učitelka v mateřské školce. Sdílíme spolu základní životní hodnoty i ideály. Tolerance, sociální cítění, smysl pro spravedlnost, touhu po svobodě, rebelství. Ale hlavně se spolu smějeme a jsme kamarádi. To je podle mě nejdůležitější,“ pochlubil se tehdy novopečený ženáč.

O LYDII FRANCE BARTOŠOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Dva roky po svatbě Ivan Bartoš prozradil, že s manželkou plánují vlastní dítě. Jedno už vychovávali: Lydiinu dceru Amélii. V srpnu 2020 se páru narodil syn Bertram.

 

Články o celebritě

Penk šokuje o Bartošové: Litr mléka a láhev becherovky Penk šokuje o Bartošové: Litr mléka a láhev becherovky Pětapadesátiletý zpěvák zavzpomínal na dobu, kdy chodil s Ivetou Bartošovou (†48). Jak to mezi nimi ... číst článek
Artur Štaidl ukázal partnerku: Na jídlo ale chodí  s tímhle mužem Artur Štaidl ukázal partnerku: Na jídlo ale chodí s tímhle mužem Slavnostní premiéře druhé řady seriálu Iveta v pražské Lucerně bezesporu kraloval syn zesnulé zpěvač... číst článek
Gott s Bartošovou zpívají ze záhrobí: Jsme tu s vámi stále Gott s Bartošovou zpívají ze záhrobí: Jsme tu s vámi stále Nové duo Josef & Lucie, které zpívá jako Karel Gott (†80) a Iveta Bartošová (†48), připravilo př... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Václav Hampl
Václav Hampl
zobrazit profil Patrik Nacher
Patrik Nacher
zobrazit profil Šárka Štruplová Růžičková
Šárka Štruplová Růžičková
zobrazit profil Jan  Fischer
Jan Fischer
zobrazit profil Jaroslav Bžoch
Jaroslav Bžoch
zobrazit profil Petr Robejšek
Petr Robejšek
zobrazit profil Jan Kuchař
Jan Kuchař
zobrazit profil Michal Zácha
Michal Zácha