Halina Pawlovská

Halina Pawlovská

Datum narození: 21. 3. 1955
Místo narození: Praha
Profese: moderátorka, spisovatelka, scénáristka, publicistka
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Slavná moderátorka Halina Pawlovská je proslulá svými krátkými vtipnými verši. Sama se ale svého „nemakej, nemakej, životem se proflákej“ nedrží.

Halina Pawlovská, rodným jménem Kloručeková, měla otce původem z Podkarpatské Rusi. Prošla dvěma základními školami a po gymnáziu, v roce 1976, absolvovala scénáristiku a dramaturgii na DAMU. V roce 1988 se dostala do redakce v tehdejší Československé televizi a později přešla na publicistiku a novinařinu. Pracovala v rubrice deníku Metropolitan a v deníku Telegraf. V posledním jmenovaném se roce 1993 stala zástupkyní šéfredaktora. Moderovala cestopisný pořad Zanzibar a společenský týdeník Žito. Díky svým zkušenostem se stala šéfredaktorkou časopisu Story. Tady vydržela celých sedm let, než založila vlastní časopis Šťastný Jim a až do roku 2005 ho vedla. Mezi tím ještě stihla vést časopis Halina a Glanc.

Přes svou rozsáhlou novinářskou činnost je asi známější jako moderátorka velmi úspěšné talk-show Banánové rybičky, která získala i ocenění Týtý – pořad roku, dokonce dvakrát za sebou. Show se vysílala v letech 1999 až 2007. V roce 2010 založila nový projekt Mamba show. Její krátké vtipné průpovídky ve verši, které často používala v rámci pořadů, se staly legendární a pro Halinu Pawlovskou velmi charakteristické.

Ještě širší rozsah působení než na poli moderátorském a novinářském, získala Halina Pawlovská jako spisovatelka. Její scénář Díky za každé nové ráno obdržel v roce 1994 dokonce Českého lva. Kromě několika úspěšných scénářů má na svědomí i téměř dvě desítky knih. Jejím oborem jsou krátké povídky a fejetony ze života. Aby se neřeklo, střihla si i pár drobnějších filmových rolí (například ve filmu Vrať se do hrobu či v seriálu Doktoři z Počátků).

Život Haliny Pawlovské se prudce otočil v roce 2013. Po 37 letech společného života jí zemřel manžel Zdeněk. Během tří měsíců od zjištění nálezu na mozku zemřel přímo doma. Stala se vdovou a zůstaly jí jen jejich dvě děti. Halina o tom napsala svou poslední knihu Pravda o mém muži, kterou se snaží se situací vyrovnat. Ačkoli křtí knihu, směje se a normálně funguje, sama říká, že po nocích stále tráví čas v slzách. Své trápení se ale snaží překonat právě prací.

 

Další Moderátoři

zobrazit profil Jiří Chum
Jiří Chum
zobrazit profil Dalibor Gondík
Dalibor Gondík
zobrazit profil Marcela Skřivánková
Marcela Skřivánková
zobrazit profil Sandra Parmová
Sandra Parmová
zobrazit profil Martin Pouva
Martin Pouva
zobrazit profil Miloš Frýba
Miloš Frýba
zobrazit profil Martina Jandová
Martina Jandová
zobrazit profil Zdeněk Pohlreich
Zdeněk Pohlreich