Karolína Erbanová

Datum narození: 27. 10. 1992
Místo narození: Vrchlabí
Váha: 70 kg
Výška: 176 cm
Profese: rychlobruslařka
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Rychlobruslařka Karolína Erbanová se specializuje na krátké a střední tratě. Díky své vytrvalosti má za sebou již mnoho úspěchů. Rok 2018 jí přinesl bronzovou olympijskou medaili.

Jelikož se Karolína Erbanová narodila v Krkonoších, sportovní začátky na sebe nenechaly dlouho čekat. Už od čtyř let pravidelně lyžovala a od svých deseti hrála závodně hokej s kluky z Vrchlabí. Hokejový trenér ji ale už v roce 2006 doporučil rychlobruslení, u kterého nakonec zůstala.

KAROLÍNA ERBANOVÁ - 2. NA PĚTISTOVCE V BERLÍNĚ

Už roku 2008 se Karolína Erbanová kvalifikovala na Světový pohár, kde spolu s Martinou Sáblíkovou a Andreou Jirků vyhrála štafetu družstev. Tím se kvalifikovaly na MS 2009, kde skončily sedmé.

O rok později, jako sedmnáctiletá, se zúčastnila ZOH ve Vancouveru, kde nejlépe zajela závod na 1000 m a skončila dvanáctá. Ve stejném roce získala tři bronzové medaile z mistrovství světa juniorů.

V roce 2011 na MSJ Karolína Erbanová získala třikrát zlato, a to na 500 m, 1000 m i 1500 m. Navíc na tomto mistrovství vyhrála ve víceboji, a to jako první Češka v historii. V tomto roce také vyhrála novinářkou anketu Sportovec roku v kategorii Junior roku a roku 2012 ji obhájila.

O rok později vytvořila Karolína Erbanová juniorský světový rekord v počtu bodů ve sprinterském čtyřboji. V ten samý rok se naposledy zúčastnila juniorského SP, kde na tratích 500 m a 1500 m obhájila zlato z minulého roku. Za 1000metrovou trať a víceboj získala stříbro.

Na MS jednotlivých tratí v roce 2013 se Karolína Erbanová kvalifikovala na všech „svých“ tratích. V prvním závodě na 1500 m uhájila první pozici o několik tisícin sekundy a dlouho vedla průběžné pořadí, nakonec ji ale v dalších závodech předstihly dvě největší favoritky, a tak skončila na celkovém šestém místě. V závodě na 1000 m dojela pátá.

O KAROLÍNĚ ERBANOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Na ZOH v Soči 2014 se Karolína Erbanová dvakrát umístila na 10. místě (500 m, 1000 m) a jednou byla třináctá (1500 m). Na MS bodovalla roku 2015, kdy získala bronz ve sprintu a stejný kov v závodě na 1000 m. Své první zlato ve sprintu na ME vybojovala v nizozemském Heerenveenu v lednu 2017.

Roku 2018 se nominovala na ZOH v jihokorejském Pchjongčchangu, kde Karolína Erbanová vybojovala bronzovou medaili na trati 500 metrů. Od druhého místa ji dělila jediná setina sekundy!

 

Články o celebritě

Ženy letí psát historii. Čeká se ještě na jednu hráčku. Hlavní je psychika týmu Ženy letí psát historii. Čeká se ještě na jednu hráčku. Hlavní je psychika týmu Ve čtvrtek večer nastoupil ženský hokejový tým na palubu olympijského speciálu. V Pekingu skupina če... číst článek
Pacina o nominaci žen: Erbanová nám pomohla. S jinou hráčkou se nepohodl Pacina o nominaci žen: Erbanová nám pomohla. S jinou hráčkou se nepohodl Jako první ve čtvrtek dopoledne zveřejnil svou olympijskou nominaci ženský nároďák. Po něm bude od 1... číst článek
Novákův exsvěřenec: Lidé znají růžový příběh, já černý. Podepiš, nebo nikam Novákův exsvěřenec: Lidé znají růžový příběh, já černý. Podepiš, nebo nikam Kdysi se pod vedením Petra Nováka chystal na olympiádu v Turíně. Bývalý rychlobruslař Tomáš Ptáčník ... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Ondřej Hodboď
Ondřej Hodboď
zobrazit profil Alex Čejka
Alex Čejka
zobrazit profil David Přibyl
David Přibyl
zobrazit profil Petr Kumstát
Petr Kumstát
zobrazit profil Adrian Rolko
Adrian Rolko
zobrazit profil Martin Nešpor
Martin Nešpor
zobrazit profil Matěj Stránský
Matěj Stránský
zobrazit profil Taras Povoroznyk
Taras Povoroznyk