Arnošt Goldflam

Arnošt Goldflam

Datum narození: 22. 9. 1946
Místo narození: Brno
Profese: herec
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Je autorem více než padesáti divadelních her. Ačkoli filmové role vnímá spíše jako okrajovou záležitost, sympatický obličej Arnošta Goldflama si pamatuje každý.

Dětství měl těžké, stejně jako většina židovských dětí žijících v době války. Jeho matka se v této hrůzami naplněné době ukrývala před nacistickými raziemi u Lvova. Její život naplněný strachem vyhasl, když Arnošt Goldflam dosáhl plnoletosti. Oproti tomu si jeho otec za svůj časem požehnaný život dokázal získat srdce několika dam, které si i vzal.

Arnošt Goldflam byl přesným opakem dětí dnešní doby. Zajímal se o umění, vědomosti a fantazii utužoval čtením, rozhodl se dráhou umělce i živit. Vystudoval JAMU, poznal se s Bolkem Polívkou, se kterým si i párkrát zahrál (Dědictví aneb Kurvahošigutntag, Něžný barbar, Dědictví aneb Kurva se neříká, účinkoval v Manéži Bolka Polívky).

Jeho život je úzce provázán s brněnským HaDivadlem, kde působil 15 let. Do roku 1993 tu byl v první řadě režisérem. Protože ale nebyl dostatek herců, sám na pódiu mnohokrát stál.

Arnošt Goldflam se stal během chvíle objektem režisérských hledáčků. Své charisma uplatnil například v pohádce Lotrando a Zubejda (1997), kde se vžil do role obchodníčka s bižuterií Lustiga, v dětském filmu Kačenka a strašidla (1992), kde si zahrál novináře, Kabrhela ve Vyhnání z ráje (2001), Melounka v divácky oblíbeném seriálu Proč bychom se netopili, profesora Perníka ve filmu Jana Prušinovského František je děvkař, aj.

V současné době příležitostně režíruje a učí na JAMU a DAMU. Současnou manželkou Arnošta Goldflama je výtvarnice a scénografka Petra Goldflamová-Štětinová, se kterou má dvě děti. Ještě z prvního manželství má dospělou dceru. V 70. letech se na něj jako na čelného představitele nevítané divadelní avantgardy zaměřila StB. "Měl jsem samozřejmě strach, slyšel jsem, co udělali některým chartistům, jak je zbili a nechali ležet někde venku," vysvětloval po listopadu 1989 Arnošt Goldflam, proč jim nakonec spolupráci formálně podepsal a na seznamech StB se ocitl jako agent Eisenberg.

 

Články o celebritě

Arnošt Goldflam (75): Bez prášků by ani nevstal z postele Arnošt Goldflam (75): Bez prášků by ani nevstal z postele Už roky trpí depresemi, bojuje se stavy úzkosti a marnosti. Aby dokázal normálně fungovat, musí Arno... číst článek
Hvězda Špuntů Arnošt Goldflam prozradil pikantní tajemství: 70 Kč za sex! Hvězda Špuntů Arnošt Goldflam prozradil pikantní tajemství: 70 Kč za sex! O panictví přišel Arnošt Goldflam (75) až ve dvaceti letech, a to dost netradičním způsobem. Tatínek... číst článek
Hvězda Špuntů Arnošt Goldflam prozradil pikantnost: 70 Kč za sex! Hvězda Špuntů Arnošt Goldflam prozradil pikantnost: 70 Kč za sex! O panictví přišel Arnošt Goldflam (75) až ve dvaceti letech a to dost netradičním způsobem. Tatínek ... číst článek

Další Spisovatelé

zobrazit profil Michal Viewegh
Michal Viewegh
zobrazit profil Ivo Pejčoch
Ivo Pejčoch
zobrazit profil Dušan Mitana
Dušan Mitana
zobrazit profil Jan Otčenášek
Jan Otčenášek
zobrazit profil Alena Morštajnová
Alena Morštajnová
zobrazit profil Pavel Kohout
Pavel Kohout
zobrazit profil Ondřej Neff
Ondřej Neff
zobrazit profil Petr Hořejš
Petr Hořejš