Richard Nixon

Richard Nixon

Datum narození: 9. 1. 1913
Datum úmrtí: 22. 4. 1994
Místo narození: Yorba Linda, Kalifornie
Profese: politik

Související celebrity

Životopis

Richard Nixon je jediným člověkem, který byl dvakrát zvolen americkým viceprezidentem i prezidentem. Zároveň je také jediným americkým prezidentem, který na svůj úřad rezignoval.

Richard Nixon se poprvé o prezidentský úřad ucházel v roce 1960, ale tesně jej porazil John Fitzgerald Kennedy. Ve volbách v roce 1968 porazil kandidáta demokratů, Huberta Humphreye a o čtyři roky později drtivě porazil George McGoverna, který vyhrál pouze v jednom státě. Byl 37. prezidentem Spojených států.

Během jeho prezidentství došlo k normalizaci vztahů se Sovětským svazem a Čínou. Zahájil také stahování amerických vojáků z Vietnamu, ale zároveň rozšířil bombardování i na sousední státy - Kambodžu a Laos.

Spojené státy také za prezidenta Nixona zaznamenaly obrovský úspěch, když posádka lodi Apollo 11 v čele s Neilem Armstrongem přistála 20. července 1969 na Měsíci a poté se v pořádku vrátila na Zemi.

Historický krok bylo také jeho rozhodnutí z roku 1971 opustit v té době zavedený Brettonwoodský mezinárodní měnový systém a směnitelnost amerického dolaru za zlato. Ministrem zahraničí jmenoval Henryho Kissingera. V roce 1972 se Nixon rozhodl použít atomovou bombu na severovietnamské vojáky i civilisty, a byl to právě Kissinger, který mu to rozmluvil.

Jeho kariéra byla poznamenána aférou Watergate, kvůli které musel následně rezignovat. Dne 17. června 1972, zadržela policie v komplexu Watergate, kde sídlila Demokratická strana, pět lidí, kteří tam instalovali odposlouchávací zařízení. Bílý dům popíral, že by s vloupáním měl cokoliv společného až do 5. srpna 1974, kdy přiznal, že o aféře Watergate věděl od začátku a úmyslně lhal. Velkou zásluhu na tomto přiznání měli novináři Robert Upshur "Bob" Woodward a Carl Bernstein, kteří pracovali pro The Wahington Post. Ti celé dva roky sbírali informace a důkazy, které by Nixona usvědčili. Ty získali i díky jejich tajnému zdroji. Později se ukázalo, že onen tajný zdroj byl tehdejší náměstek FBI William Mark Felt. Za tuto investigativní reportáž obdrželi Woodward a Brnstein Pullitzerovu cenu.

Woodward zpracoval své zážitky s kolegou do podoby knihy All the President's Men, která se v roce 1976 stala předlohou pro stejnojmenné americké filmové drama režiséra Alana Pakuly, kde dvojici reportérů ztvárnili Dustin Hoffman a Robert Redford.

 

Články o celebritě

Zemřela známá moderátorka (†93): Zpovídala Fidela Castra, Putina i Moniku Lewinskou Zemřela známá moderátorka (†93): Zpovídala Fidela Castra, Putina i Moniku Lewinskou Ve věku 93 let zemřela někdejší významná americká televizní moderátorka Barbara Waltersová. Oznámila... číst článek
Hepčí, královno! Jak Neil Armstrong poprskal Její Veličenstvo? Hepčí, královno! Jak Neil Armstrong poprskal Její Veličenstvo? Audience u královny podléhaly vždy přísnému protokolu. Hosté se mají uklonit, mladší dámy případně u... číst článek
Přistál na Měsíci a zesměšnil Sověty! Hrdinu Armstronga zabili lékaři? Přistál na Měsíci a zesměšnil Sověty! Hrdinu Armstronga zabili lékaři? Malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo. Tato legendární slova pronesl americký astronaut N... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Jiří Zemánek
Jiří Zemánek
zobrazit profil Lukáš Semerák
Lukáš Semerák
zobrazit profil Karel Karika
Karel Karika
zobrazit profil Otakar Ruml
Otakar Ruml
zobrazit profil Berenika Peštová
Berenika Peštová
zobrazit profil Helena Válková
Helena Válková
zobrazit profil Jiří Štěpán
Jiří Štěpán