Jiří Pecha

Datum narození: 12. 11. 1944
Datum úmrtí: 28. 2. 2019
Přezdívka: Peca
Místo narození: Třebíč
Profese: herec
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Jiří Pecha s Boleslavem Polívkou založil Divadlo Husa na provázku. Za roli babičky dostal speciální Cenu Alfréda Radoka za mužský herecký výkon v ženské roli.

Divadelní, televizní a filmový herec Jiří Pecha, mezi kolegy a přáteli zvaný Peca, se před studiem na JAMU v Brně vyučil elektromechanikem.

JIŘÍ PECHA - ROZHOVOR NEJEN O KUMŠTU A ALKOHOLU

Pecha zazářil se svým divadlem

V roce 1967 Jiří Pecha nastoupil do angažmá divadla Večerní Brno, roku 1970 do Slováckého divadla v Uherském Hradišti. V roce 1972 se stal výraznou osobností Divadla na provázku (Husa na provázku), které zakládal společně s Bolkem Polívkou.

Od roku 1997 Jiří Pecha ztvárňoval roli babičky v komediální inscenaci Babička - fetišistická revue, za niž téhož roku obdržel speciální Cenu Alfréda Radoka za mužský herecký výkon v ženské roli. Úspěch měl i se svým divadlem jednoho herce Nejsem svůj pes. Účinkoval také v Městském divadle Brno, kde nastudoval roli Estragona Čekání na Godota. V Klicperově divadle si zahrál krále Leara.

Pecha hrál v Pupendu i v Nudě v Brně

Na televizní obrazovce se Jiří Pecha poprvé objevil roku 1973 v pohádce Radima Cvrčka Kazisvěti po boku Pavla Zedníčka, Bolka Polívky, Karla Heřmánka či Jiřího Bartošky. Zahrál si mj. ve filmech Balada pro banditu, Šašek a královna, Lotrando a Zubejda, Zapomenuté světlo, Stůj nebo se netrefím, Pupendo, Nuda v Brně, Musíme si pomáhat, Anděl Páně, Peklo s princeznou, Anděl Páně 2, Babovřesky 1, 2, 3, Akvabely.

Role Jiří Pecha dostal v řadě televizních inscenací (mj. Tango, Požírač medvědů, Silná jako smrt) a seriálů (např. Bylo nás pět, Četnické humoresky, Trapasy, Špačkovi v síti času).

O JIŘÍM PECHOVI ČTĚTE ZDE>>

Se svou první ženou měl Jiří Pecha dceru, která žije v Austrálii, s druhou, Janou Pechovou, vychvovával dcery dvě.

Herec Jiří Pecha zemřel 28. února 2019. Bylo mu 74 let.

 

Články o celebritě

Další Herci

zobrazit profil Jack Nicholson
Jack Nicholson
zobrazit profil Michal Čapka
Michal Čapka
zobrazit profil CCH Pounder
CCH Pounder
zobrazit profil Marie-Luise Stockinger herečka
Marie-Luise Stockinger herečka
zobrazit profil Aleš Petráš
Aleš Petráš
zobrazit profil Martin Stropnický
Martin Stropnický
zobrazit profil Gabriela Marcinková Mihalčínová
Gabriela Marcinková Mihalčínová