Růžena Žertová

Růžena Žertová

Datum narození: 4. 11. 1932
Datum úmrtí: 5. 10. 2019
Místo narození: Ostrava
Profese: architektka, designérka
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Architektka a designérka Růžena Žertová byla mimo jiné autorkou projektů obchodních domů Prior v Pardubicích a Košicích a obchodního domu Labe v Ústí nad Labem.

Po maturitě v roce 1951 Růžena Žertová započala studia architektury na ČVUT v Praze, po roce odešla na brněnskou techniku, kterou absolvovala roku 1957.

Téhož roku Růžena Žertová nastoupila do podniku Potravinoprojekt, tři roky nato přešla do brněnského Státního projektového ústavu obchodu. Během více než dvacetiletého působení v něm navrhla kromě jiného právě obchodní domy v Ústí nad Labem, Pardubicích a Košicích.

Na návrh a realizaci vlastního domu v Brně z přelomu 70. a 80. let 20. století Růžena Žertová navázala v polistopadové době projekty rodinných domů a obytných souborů i urbanistickými studiemi.

Růžena Žertová se také věnovala návrhům interiérů, oděvních doplňků, šperků a svítidel.

Přínos Růženy Žertové pro českou architekturu ocenilo roku 2018 ministerstvo kultury udělením ceny za dlouhodobé umělecké zásluhy.

„Při vědomí rozsahu a vrstevnatosti její práce z ní její tvůrčí dispozice činí jednu ze zásadních postav české architektury, designu a uměleckého řemesla druhé poloviny minulého století,“ uvedl historik Petr Klíma, který je spoluautorem publikace Růžena Žertová - architektka domů i věcí.

V noci na sobotu 5. října 2019 Růžena Žertová zemřela. Bylo jí 86 let.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Martin Novan
Martin Novan
zobrazit profil Štěpán Kočí
Štěpán Kočí
zobrazit profil Alena Karešová
Alena Karešová
zobrazit profil Helena Bambasová
Helena Bambasová
zobrazit profil Ladislav Hynek
Ladislav Hynek
zobrazit profil Mahulena Bočanová
Mahulena Bočanová
zobrazit profil Kiefer Sutherland
Kiefer Sutherland
zobrazit profil Jiří Voskovec
Jiří Voskovec