Ondřej Provazník

Ondřej Provazník

Datum narození: 5. 2. 1978
Místo narození: Praha
Profese: scenárista, dramaturg, režisér, novinář
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Scenárista a režisér Ondřej Provazník se prosadil v dokumentární tvorbě. Jeho první celovečerní hraný snímek Staříci získal v roce 2020 hned deset nominací na Českého lva.

Absolvoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Ondřej Provazník studoval též scenáristiku a dramaturgii na FAMU.

Jeho režijní a scenáristický debut Poustevna, das ist Paradies! (2007), který Ondřej Provazník natočil společně s Martinem Duškem, byl na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě oceněn jako nejlepší český dokumentární snímek roku.

Coby scenárista se Ondřej Provazník podílel na seriálech Letiště, Mamon (za něj dostal režisér Vladimír Michálek Českého lva 2016 za nejlepší televizní dramatický seriál) a na krimi sérii Dáma a Král.

Hned jeho první celovečerní hraný film, road movie Staříci (2019), získal v roce 2020 deset nominaci na Českého lva, a to mj. za režii a scénář. Na obojím se Ondřej Provazník podílel opět s kolegou Martinem Duškem.

Za režii snímku Staříci získal Ondřej Provazník spolu s Martinem Duškem Cenu české filmové kritiky.

 

Články o celebritě

Ex Janečka a Soukupa Mátlová: Ulovila zajíčka! Pojí je i práce Ex Janečka a Soukupa Mátlová: Ulovila zajíčka! Pojí je i práce Sopranistka Tereza Mátlová (48) se dala na zajíčky. Po bossovi showbyznysu Františku Janečkovi (79),... číst článek
Zpěvák Gottových písní Ondřej Provazník: Po porodu ho opustila máma Zpěvák Gottových písní Ondřej Provazník: Po porodu ho opustila máma Zpívá Gottovy písně za doprovodu Felixe Slováčka (80) a sklízí ovace vstoje. Život Ondřeje Provazník... číst článek
Kaňka na pohřbu textaře Krečmara (†81): Dáda s Felixem seděli od sebe! Proč? Kaňka na pohřbu textaře Krečmara (†81): Dáda s Felixem seděli od sebe! Proč? Jeho písňové texty byly tak krásné, že ho vyprovázely i na poslední cestě. Eduard Krečmar (†81), kte... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Marek Leščák
Marek Leščák
zobrazit profil Věra Chytilová
Věra Chytilová
zobrazit profil Martin Šulík
Martin Šulík
zobrazit profil Karel Kachyňa
Karel Kachyňa
zobrazit profil Don Cheadle
Don Cheadle
zobrazit profil Jan Petráň
Jan Petráň