George Mraz

George Mraz

Datum narození: 9. 9. 1944
Datum úmrtí: 16. 9. 2021
Místo narození: Písek
Profese: kontrabasista, jazzman
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

George Mraz, slavný český kontrabasista, doprovázel nejvýznamnější světové jazzmany, mj. Clarka Terryho, Herbieho Hancocka nebo Joa Williamse.

Absolvoval Pražskou konzervatoř. Učil se hrát na housle a na altsaxofon. Svoji hudební dráhu George Mraz, rodným jménem Jiří Mráz, nastartoval v polovině 60. let 20. století v triu Rudolfa Daška, poté hrál v SHQ Karla Velebného.

George Mraz žil přes 50 let v USA

Po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa se rozhodl emigrovat. Tehdy čtyřiadvacetiletý George Mraz získal stipendium na Berkley School of Music v Bostonu. Zpočátku byl v Německu, poté přesídlil do Ameriky, kde žil přes padesát let.

O GEORGE MRAZOVI ČTĚTE ZDE>>

V roce 1969 ho angažoval Dizzy Gillespie do svého kvintetu v New Yorku, potom to bylo Trio Oscara Petersona a Ella Fitzgerald. George Mraz působil také v seskupeních Charlieho Minguse, Tommyho Flanagana, Stana Getze a dalších vynikajících jazzmanů.

Mraz dostal od Klause Zlatou plaketu

Písecký rodák George Mraz v minulosti doprovázel nejvýznamnější jazzové hudebníky, mj. Clarka Terryho, Herbieho Hancocka a Joa Williamse.

Do Prahy George Mraz zavítal v roce 1991. Roku 2009 převzal od tehdejšího prezidenta Václava Klause Zlatou plaketu prezidenta republiky. Tou oceňoval osobnosti, které se proslavily ve svém oboru, a prospěly tak České republice.

Hudebník George Mraz zemřel 16. září 2021. Bylo 77 let.

 

Další Hudebníci

zobrazit profil Pavlína Dubná
Pavlína Dubná
zobrazit profil Lukáš Bundil
Lukáš Bundil
zobrazit profil Jiří Vondráček
Jiří Vondráček
zobrazit profil Beata Hlavenková
Beata Hlavenková
zobrazit profil Pavel Vaculík
Pavel Vaculík
zobrazit profil Tereza Balonová
Tereza Balonová
zobrazit profil Petr Malásek
Petr Malásek