Kamil Rodan

Kamil Rodan

Datum narození: 26. 8. 1978
Datum úmrtí: 31. 10. 2021
Profese: historik, expert na panovnické rody
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Historik Kamil Rodan se proslavil zejména jako expert na britskou královskou rodinu. Napsal řadu odborných textů a úspěšných publikací.

Absolvoval historii na Filozofické fakultě Ostravské univerzity. Doktorát Kamil Rodan získal z hospodářských a sociálních dějin. Poté působil jako vědecko-výzkumný pracovník ve Slezském zemském muzeu v Opavě.

Mezi oblasti zájmu Kamila Rodana patřily zejména osobnosti veřejného života 19. a 20. století nebo historie evropských panovnických rodů. Naposledy působil v Slezském zemském muzeu v Opavě.

Kromě mnoha odborných článků a studií Kamil Rodan napsal několik knih. Jmenujme např. Historie novoveských hostinců ve světle dobových dokumentů (2017), Neklidné století aneb Žít se ctí (2019) Listy lásky, víry a naděje (2020) či V lesku koruny (2020).

V médiích se Kamil Rodan vyjadřoval především k tématům, které byly spjaté s britskou královskou rodinou, již měl v malíčku, a to od počátků její historie.

Přednášel na Univerzitě třetího věku na Filozofické fakultě Ostravské univerzity. Několikrát Kamil Rodan spolupracoval s Bleskem. V jednom z rozhovorů mj. uvedl, zda se příštím britským králem stane princ Charles, nebo už rovnou jeho syn princ William.

Kamil Rodan zemřel 31. října 2021. Podle slov rodiny skonal po krátké a těžké nemoci. Bylo mu 46 let.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Daniel Henney
Daniel Henney
zobrazit profil Vojtěch Moravec
Vojtěch Moravec
zobrazit profil Jaroslav Dvořák
Jaroslav Dvořák
zobrazit profil Hana Doulová Krobotová
Hana Doulová Krobotová
zobrazit profil Michael Sheen
Michael Sheen
zobrazit profil Tomáš Helebrant
Tomáš Helebrant
zobrazit profil Dragan Radivojevič
Dragan Radivojevič