Vitalij Kličko

Datum narození: 19. 7. 1971
Místo narození: Bělovodsk, Ukrajina
Váha: 112 kg
Výška: 201 cm
Profese: politik, starosta Kyjeva, bývalý boxer
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Vitalij Kličko, bývalý profesionální boxer a světový šampión v těžké váze, se po skončení kariéry vrhnul do politiky. V roce 2019 se stal starostou Kyjeva.

Je považován za jednoho z nejlepších boxerů historie, se svým mladším bratrem Vladimírem Vitalij Kličko vládl těžké váze profesionálního boxu. Bratři kdysi prohlásili, že proti sobě nikdy boxovat nebudou.

VITALIJ KLIČKO NA POHŘBU KAPITÁNA SIDOROVA

Kličko se stal vůdcem strany

Bilance Vitalije Klička v profi ringu je 47 utkání, 45 vítězství (41 KO) a 2 prohry. Pámátný je především jeho zápas s Lennoxem Lewisem, jakožto „Souboj Titánů“. Lewis tehdy vyhrál nad Kličkem technickým KO. Právě ukončení zápasu vyvolalo vlnu nevole, když Kličko ukázal, že je schopen pokračovat, ale sudí zápas ukončil kvůli jeho rozsáhlému zranění oka.

Vitalij Kličko se stal vůdcem politické strany Ukrajinská demokratická aliance za reformy UDAR (Úder), která v parlamentních volbách na Ukrajině v roce 2012 získala 14 % hlasů a umístila se na třetím místě.

Vitalij Kličko podpořil Petra Porošenka

V roce 2013 byl jednou z hlavních mediálních tváří protestů zvaných Euromajdan. Po prozápadním převratu v Kyjevě a zhoršení vztahů s Ruskem v souvislosti s krymskou krizí vyzval Vitalij Kličko ukrajinský parlament k mobilizaci armády.

Ohlásil i kandidaturu na prezidenta Ukrajiny, ale pak se jí vzdal, aby podpořil kolegu, podnikatele Petra Porošenka. Vitalij Kličko v roce 2019 kandidoval na starostu Kyjeva. Ve volbě zvítězil, získal 57 % hlasů.

O VITALII KLIČKOVI ČTĚTE ZDE>>

Jeho otcem byl sovětský voják Vladimír Rodionovič Kličko působící především v letectvu. V roce 1986 byl jedním z velitelů, kteří se účastnili úklidové mise v Černobylu. Poté byl diagnostikován s rakovinou. Vitalij Kličko s bratrem Vladimírem strávili krátké období v České republice (1980 až 1985). V Mimoni chodili do místní školy určené dětem sovětských vojáků, dnes Gymnázium Mimoň.

Vitalij Kličko se v roce 1996 oženil s hudebnicí Natalií. Mají spolu syny Maxe Yegora-Daniela a dceru Elizabeth-Victorii.

O VÁLCE NA UKRAJINĚ ČTĚTE ZDE>>

 

 

Články o celebritě

Zmocněnec Kopečný řešil v Kyjevě pomoc ČR s obnovou Ukrajiny: Půjde hlavně o infrastrukturu a nemocnice Zmocněnec Kopečný řešil v Kyjevě pomoc ČR s obnovou Ukrajiny: Půjde hlavně o infrastrukturu a nemocnice Vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný v Kyjevě jednal o české pomoci při zajišťov... číst článek
Pošleme Ukrajinu do 18. století. Putinův spojenec hrozí dalšími útoky i válkou trvající roky Pošleme Ukrajinu do 18. století. Putinův spojenec hrozí dalšími útoky i válkou trvající roky Putinův spojenec Pjotr Olegovič Tolstoj, poslanec ruské Státní dumy a člen politické strany Jednotné... číst článek
Ukrajinci bojují s blackouty a Putinovou „studenou válkou“: Jak obchody či firmy řeší výpadky proudu? Ukrajinci bojují s blackouty a Putinovou „studenou válkou“: Jak obchody či firmy řeší výpadky proudu? Ruské útoky na energetickou infrastrukturu zasáhly průmysl či malobochody, které se nyní musí potýka... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Kateřina Pauláthová
Kateřina Pauláthová
zobrazit profil Tomáš  Kraus
Tomáš Kraus
zobrazit profil Milan  Toman
Milan Toman
zobrazit profil Franck Ribéry
Franck Ribéry
zobrazit profil Jiří Trvaj
Jiří Trvaj
zobrazit profil Jan Kudlička
Jan Kudlička
zobrazit profil Filip Dvořák
Filip Dvořák
zobrazit profil Libuše Jahodová
Libuše Jahodová